Имигрантът от Мали, който миналия петък спаси няколко заложници по време на заложническата криза в еврейския супермаркет в парижкия район Порт дьо Венсен, във вторник ще получи френско гражданство по бързата процедура, пише "Нувел обсерватьор", цитиран от БТА.

Двадесет и четири годишният Ласана Батили е служител на еврейския супермаркет, атакуван миналия петък от радикалния ислямист Амеди Кулибали.

След нахлуването на ислямиста в магазина, Батили помогна на петима души, сред които и деца, да се скрият в хладилната стая на супермаркета и спря охлаждането в нея.

В даден момент от заложническата криза Кулибали все пак си дал сметка, че има скрити заложници и наредил на Батили да ги извади от хладилната стая.

Намесата на младия служител в началото на заложническата криза обаче е попречила на Кулибали да застреля някои от петимата укрити заложници.

Заради героичните действия на Ласана Батили в неделя в интернет се появи петиция да му бъде предоставено френско гражданство. Веднага подписа си под петицията поставиха 300 000 души.

Церемонията по предоставяне на френското гражданство на Ласана Батили ще се състои на 20 януари в 18,30 ч. френско време, потвърди френският вътрешен министър Бернар Казньов.

Френският президент Франсоа Оланд, както и други френски лидери вече изказаха благодарности за действията на Ласана.

Ласана Батили пристигнал във Франция през 2006 г. Миналата година той подал молба за получаване на френско гражданство. Дълги години във Франция имигрант бил баща му.

"От детските си години мечтаех да стана френски гражданин. Когато баща ми се връщаше у дома от Франция, винаги си мислех, че един ден и аз ще отида във Франция", сподели той.