Законът ги задължава да са на видно място, а не да се крият, обясни той пред в. "Стандарт". Всички пътни полицаи, които контролират движението, трябва да са обозначени и видни отдалеч, каза още Енев. 
В страната в момента патрулират 1200 униформени.

Катаджиите трябва да отпушват трафика и едва след това да глобяват хората, категоричен е комисарят. Той призова шофьорите да сигнализират за скрити в храстите патрулки. Пътните полицаи в нарушение ще бъдат наказвани и понижавани. Тези пък, които глобяват в извънработно време, ще се уволняват директно.

През февруари депутатът от НДСВ Минчо Спасов предложи да бъде забранено на пътните полицаи да носят повече от 10 лева, и то на монети в себе си.

Миналата година бе спусната заповед в МВР пътните и охранителните полицаи да изпразват джобовете в началото на смяната си и съдържанието им да бъде описвано в специална тетрадка. Повторното броене на левчетата и стотинките  става и в края на смяната им.
Със заповедта служителите на МВР се задължиха да следят колегите си на пътя и да донасят за неправомерни действия. Пътните патрули ще застават на места, където има камери, за да могат да бъдат проследявани дали вземат подкупи от неизрядни шофьори.

Българската полиция чества днес професионалния си празник. От МВР съобщиха, че е Ден на отворените врати в КАТ ''Пътна полиция'' - СДВР. Инициативата ще започне в 13.00 часа в сградата на столичния КАТ в кв. "Дървеница". Служителите на декцията ще изнесат открит урок пред деца от столични училища.