Ще продължим да имаме най-евтиния и най-вкусния хляб в ЕС, по-евтин е дори от Хърватия, която още не е член на съюза, каза още Мирослав Найденов.

Златното правило за определяне на цената на хляба е 1 (цена на зърното): 2 (цена на брашното): 4 (цена на хляба).
По това правило хлябът би трябвало да бъде с цена 1,80 и 1,90 лв., което няма да стане, каза министърът, цитиран от "Фокус".

Формулата 1 към 2 към 4 за цената на хляба, не е постигната в България, няма да се постигне и тази година, каза на свой ред и председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Това означава че, ако килограм зърно струва 45 ст., то килограм брашно трябва да струва 90 ст., а килограм хляб 45x4 – 1,80 лева, обясни тя.
Такъв хляб в България все още няма, няма и да има, смята Кукушева, но добави, че се затварят предприятия.

Експертът каза, че в момента според статистиката цената на един килограм хляб „Добруджа” е 1,31 лева, а на хляб „Стара Загора” е 1,35 лева.

4 128 000 тона е реколтата на пшеница тази година. Реколтата на ечемик и пшеница е добра, изключително добра и най-добрата като качество реколта, безпокои обаче реколтата на царевица и слънчоглед, предупреди Найденов.

По думите му, ако у нас не се случи чудо и не завали дъжд, зърнопроизводителите ще бъдат изправени пред изпитание. Лошата реколта на слънчоглед ще "изяде" добрите доходи от реколтата от пшеница, коментира Найденов, цитиран от БТА.
Той съобщи, че по този повод утре в 9.00 часа, преди заседанието на Министерски съвет, при премиера Борисов ще се състои среща с българските животновъди, преработватели, с представителите на търговските вериги, на която ще бъде обсъдена ситуацията в сектора.

По данни на Националната служба по зърно, средните цени на пшеница с високи хлебопекарни качества за реколта 2012 г. са в рамките на 420 до 460 лева на тон. За същия период миналата година средните цени са били в границите на 280 - 330 лева на тон без ДДС, при средна цена за страната от 307 лв./т без ДДС.

Правителството бяха от отговора как ще компенсира доходите на хората заради поскъпването на хляба, каза зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков на пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП.
Правителството се опитва да пее песнички приспивни как ще ядем най-евтиния хляб в Европа, който бил и най-вкусен, коментира той.

Според Миков управляващите трябва да се заемат със сериозен анализ на ситуацията, защото през последните 20 години не е имало друга жътва, когато цените на пшеницата да тръгват от 420 лева за тон.
Миков отбеляза, че от това възникват и тежки проблеми за оцеляването на малките производители.

Цинизъм лъха от думите на Мирослав Найденов, че хлябът със сигурност ще остане най-евтиният в Европа и няма да има драстично поскъпване, а само със стотинки, посочи зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България.
По думите му обаче увеличението на цената на хляба ще бъде между 10 и 20 процента. Едно такова отношение като на министъра напомня една трагична фигура от френската история - Мария Антоанета с приказките й за хляба и за пастите и знаете как свършва тя, коментира Миков.