Министерството на отбраната на Германия планира значително укрепване на армейския резерв на Бундесвера, който да включва до 60 000 мъже и жени, заяви генерал-лейтенант Андреас Хопе, заместник-генерален инспектор и комисар по въпросите на резерва на германските въоръжени сили, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Убеден съм, че трябва напълно да адаптираме резерва към сегашните предизвикателства на политиката в областта на сигурността, така че той да може да оказва подходяща подкрепа на Бундесвера при изпълнението на задачите по националната отбрана и отбраната на алианса (НАТО - бел. ред.)", каза Хопе.

Тези коментари идват дни преди германският министър на отбраната Борис Писториус да представи предложението си за форма на задължителна военна служба в страната идната сряда. Проектът беше спрян през 2011 г. и повторното му предлагане се оспорва в Германия, отбелязва ДПА.

Наличностите в оръжейните складове се увеличават

Германската армия възнамерява да увеличи не само резерва, но и складовите си наличности. Преди дни стана известно, че Бунесверът вдига с 200 000 артилерийски снаряда поръчката си към оръжейния концерн "Райнметал". 

Армията планира да поръча 200 000 допълнителни 155-милиметрови артилерийски снаряда на стойност около 880 млн. евро (960 млн. долара) в рамките на рамковото споразумение с оръжейната компания, става ясно от писмо на министерството на отбраната на Германия до бюджетната комисия на парламента, видяно от Ройтерс и цитирано от БТА на 4 юни. Военните вече са се съгласили за сключване на сделка на стойност 1,2 млрд. евро за няколко стотици хиляди снаряди, взриватели и заряди.

Новите снаряди са предназначени за попълване складовете на армията в момент, когато Германия помага за снабдяването на Украйна, която се сражава с нахлулите през 2022 г. в страната руски сили.

Германският оръжеен концерн "Райнметал", един от най-големите производители на артилерийски и танкови снаряди в света, започна да увеличава производството си след руското нашествие в Украйна, където нуждата от боеприпаси засили недостига и остави европейските производители да намерят начин да отговорят на търсенето.

Нови самолети F-35 идват на въоръжение в Бундесвера

Германия обмисля да закупи още 8 изтребителя F-35, произведени от американската компания "Локхийд Мартин", което ще бъде в допълнение към вече поръчаните 35 самолета, съобщи военен източник за Ройтерс. 

Агенцията отбеляза ексклузивно на 7 юни, че Берлин проучва разходите за такава покупка според нейния източник, предаде тогава БТА. Тези почти незабележими изтребители се смятат днес за най-модерните бойни самолети в света.

През 2022 г. Германия реши да поръча 35 изтребителя F-35, включително ракети и други оръжия за около 10 млрд. евро (10,89 млн. долара).

Изтребителите F-35 имат модерни сензори и друго оборудване и според техния производител "Локхийд Мартин" е почти невъзможно да бъдат проследени с радар.

Те ще заменят остаряващите "Торнадо", единствените германски самолети, които могат да носят американските ядрени бомби, съхранявани в Германия.

Германските военновъздушни сили използват самолети "Торнадо" от 80-те години на миналия век и Берлин планира между 2025 г. и 2030 г. да ги свали от въоръжение.

Новите изтребители F-35 ще бъдат разположени от 2027 г. в германската военновъздушна база близо до западния град Бюхел в Германия и могат да носят и американски ядрени оръжия.

Първите осем изтребителя F-35 се планира да бъдат доставени през 2026 г., като първоначално ще бъдат базирани в САЩ за обучение на пилотите.