"За първи път, откакто съм министър, се вълнувам толкова много, защото обещахме на българското общество и на нашите деца, че ще работим за това те да слагат на трапезата си всекидневно все по-безопасни и качествени храни. Сега това ще е възможно", каза при откриването Найденов, цитиран от БТА.

По думите му с новата структура страната ни се присъединява към голямото семейство на ЕС.
"По отношение на безопасността на храните, на здравеопазването на хората и животните, България отдавна е в Шенген и е надеждна граница на ЕС, категоричен бе министърът. Той даде началото на новата агенция със стария български обичай – прощъпулник и подари на еврокомисаря Джон Дали традиционна българска чиния с ябълка в нея.

От своя страна еврокомисарят Дали заяви, че днес е голям ден не само за България, но и за Европа, защото "силата на нашия пазар е силата на всяка една от държавите-членки".

Изпълнителен директор на новата агенция
ще е досегашният ръководител на НВМС д-р Йордан Войнов, за главен секретар и главен санитарен инспектор е избран д-р Дамян Илиев - досегашен заместник-директор на НВМС. Директор на Центъра по оценка на риска е Бойко Ликов, а заместник-директори на агенцията са Антон Величков, Тенчо Тенев и Венцеслава Тасева.
Министър Найденов връчи заповедите за назначение на целия ръководен състав на агенцията по време на тържествената церемония.

Вчера той заяви, че първата работа на агенцията ще е да бъдат изработени три незадължителни стандарта за хляба - бял, Добруджа и типов, като обсъжданията ще започнат още в понеделник.

Йордан Войнов съобщи, че агенцията ще утвърди и стандарти за качеството на храните в детските градини и ученическите столове, предаде "Фокус". Според него обикновено се прави конкурс за храните в детските градини и се избира фирмата, предложила най-ниската цена.
"По този начин децата са ощетени, тъй като качеството при най-ниска цена не е на достатъчно добро ниво, макар да е обезопасено", обясни той.

По думите му - има наредба на Министерството на здравеопазването и в нея трябва да се включи изискването, че задължително продуктите, които се използват за хранене на децата от детските градини и ученически столове, ще бъдат по утвърдените стандарти.

На практика новата агенция ще изисква от детските градини и училищните столове да използват само храни по стандартите. Някои от стандартите обаче тепърва ще се разработват, като този за хляба например, допълни Войнов.

Кроасаните и солетите трябва да бъдат заменени с плодове в детските градини и училищните столове, а полуфабрикатите - да изчезнат от детската кухня, на децата трябва да се дават минимум мазнини. Тоест да се ядат висококачествени меса, каза на свой ред министър Мирослав Найденов.