Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %. Малко по-висока е активността за европейските избори. Това съобщи пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"Около 4 % активност за националните избори към 9.00 часа според нашата извадка. Малко по-висока - от 4,0-4,1% условно е активността на европейските избори. Отсега се вижда, че като че ли активността се движи около и малко по-добре на фона на нейното движение, съответно на парламентарните избори на 2 април миналата година и на европейските избори през 2019 г.", посочи Първан Симеонов.

Числата към този час не трябва да се разглеждат като абсолютни стойности, но се вижда, че активността се движи по-добре от парламентарния вот миналата година и европейския през 2019 г., посочи Симеонов.

Той коментира "менюто на избора": "Когато има чудене до последно, е заради това, че изборът е труден или пък че няма нови изкусителни специалитети. Понякога се гласува с раздразнение към цялото меню. Ако в менюто има какво да привлече, обикновено изборите се правят по-рано", изтъкна политологът във връзка с големия дял хора, които решават в последния момент кого да подкрепят.

Това, което криви, е искреността на избирателите, подчерта Първан Симеонов, като изрази тревога за обществения климат.

В изборите в София имаше драматична разлика между това, което хората са ни казали и това, което са направили, припомни той.

Във връзка с последното изследване на "Галъп" Първан Симеонов каза: "В такова преяждане с избори няма да изключим внезапни търсения за екзотични десерти. Но това е за парламентарните избори. (...) Отвъд медийния мейнстрийм, в България се формира паралелна контракултура, политическа, която може да роди представители. Може да ги забележим довечера", заяви Симеонов.

В момента гласуват "по-верните гласоподаватели" и това не е изненада, обясни още той.