Изборният ден протича в нормална и спокойна обстановка. От страна на МВР е създадена организация за нормалното протичане на изборния ден, заяви на брифинг главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Шест сигнала за нарушения са постъпили до 10 часа, по които се реагира.

В изборния ден участие взимат близо 16 000 служители на МВР като 15 600 са ангажирани с охраната на изборните места.

От началато на предизборната кампания в МВР са постъпили над 350 сигнала за нарушаване на изборните права на гражданите и са образувани 99" досъдебни произведства,  като те са най най-много в София, Бургас и Варна.

"Всеки един гражданин има правото и възможността да подава сигнал, когато е констатирал нарушение на изборните права на гражданите на денонощната телефонна линия на МВР", добави Димитър Кангалджиев.

"Важно е да се знае, че всички граждани, които искат да упражняват правото си на глас в днешния ден, че в изборните места няма да бъдат допускани граждани с огнестрелно оръжие и предмети, които могат да застрашат живота и здравето на гражданите", допълни главният секретар на МВР.

Добави, че са забранени и видеозаснемащи средстава като фотоапарати и мобилни телефони.

Продължава съвместната работа на МВР, Прокуратурата и ДАНС за изборни нарушения и непрекъснат обмен с ЦИК и подразделенията в страната.

Към момента няма данни за нови схеми за купуване на гласове. Министър Калин Стоянов обясни по-рано, че в последните дни преди вота цената на купен глас обикновено скача: "Последните 2-3 дни са най-рискови и е нормално тогава да има скок на цената за евентуално купен вот".

Хората, които не разполагат с валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване в поделенията на МВР в цялата страна и днес. Това може да се случи, ако гражданите посетят районните полицейски управления или областните дирекции на полицията.

В страната изборният ден започна в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа или не по-късно от 21:00 часа, ако пред секцията има негласували избиратели.

Българските граждани днес избират 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 евродепутати.