Гумнеров участва в спор по БНТ с д-р Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим, която защитава пълната забрана на тютюнев дим на обществени места.
Повод за обсъждане на темата стана появилата се информация, че депутати от мнозинството обмислят връщане на стария режим.
Засега обаче такова предложение внесоха само Кирил Гумнеров и друг независим депутат - Стоян Иванов.

Гумнеров се прочу още по време на горещите дебати в парламента по приемането на рестрикцията от 1 юни 2012 г., когато заяви: "Ако Хитлер беше жив, щеше да завижда на нашата демокрация".

Днес той допълни думите си, като каза, че първият човек, който забранява тютюнопушенето на обществените места, е именно немският фюрер.
"Хитлер започва от една забрана на цигарите и стига до концлагерите. Много се притеснявам, че нещата в България тръгват натам", каза още Гумнеров, който миналата година напусна "Атака".

Д-р Гешанова обаче контрира, че подобни забрани е имало още на началото на масовото тютюнопушене още през 1600-1700 година. "В Турция е имало смъртно наказание, а в Китай мъдреците са казвали, че цигарите изгарят дробовете", аргументира се тя.

Депутатът заяви още, че има грижа за българската икономика, като подчерта, че няма конфликт на интереси, защото нито е пучаш, нито има някакъв бизнес, свързан с цигари.
"От НСИ излезе информация, че от влизането на забраната досега 6000 души са останали без работа. Прогнозите са, че ще ги последват още най-малко 20 000 - 30 000 души, които собствениците ще бъдат принудени да уволнят. Тази забрана, в момент на криза, е неработеща и е предпоставка за рекети", заяви Гумнеров.
Според него ще започнат да се дават подкупи на проверяващите.

По-късно той уточни пред журналисти в парламента, че имал сигнали от собственици на заведения, че има "абонамент", който осигурява предупреждения за проверки. В по-малките градове тарифата била 500 лева на месец, срещу които собственикът получавал SMS, ако предстои проверка, цитира го БТА.

По думите му най-засегнати ще бъдат собствениците на малки заведения, които с тях издържат семействата си. "Досега добро от тази мярка няма. Според проучване само 3% от хората са казали, че ще се откажат от цигарите след влизането на закона", изтъкна още той.

Гешанова обаче беше категорична, че забраната ще се отрази благоприятно на здравословното състояние на хората и на намаляването на раковите заболявания.
Тя не приема идеята да се възобнови практиката заведенията да се делят на зали за пушачи и непушачи. Според нея това не върши работа, защото собствениците не изпълняват стриктно разпоредбите, а и няма аспирационна система, която напълно да пречиства въздуха от дима.
"Няма безопасно количество тютюнев дим", отсече д-р Гешанова.

Двамата независими депутати обаче настояват, че са прави. Проектът им предвижда да може да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата. Когато заведението е по-малко от 70 кв. метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене или не.

В нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, предвиждат Гумнеров и Иванов. Според тях в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат деца и младежи до 18 г. Депутатите се мотивираха още с това, че ще има спад в приходната част на бюджета с не по-малко от 300 милиона лева.

Правителството не е обсъждало вариант, при който забраната за тютюнопушене да не важи в заведенията, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти късно вечерта. Трябва да се направи някакъв избор още веднъж – дали здравето или кафенетата, добави той.