Над 2000 души се събраха пред сградата на Съдебната палата в Пловдив тази сутрин, където Апелативният съд гледа делото за собствеността върху карловската "Куршум джамия". Магистратите ще се произнесат по иска на Главното мюфтийство в рамките на един месец, съобщи радио Пловдив.

Кордон от жандармеристи имаше около Съдебната палата, а протестиращите хвърляха бомби и димки и пееха възрожденски песни. Движението по основния булевард "Шести септември" бе блокирано.

Вижте снимки от протеста >>

Около 400 души пристигнаха с автобуси и собствен транспорт от Карлово, водени от кмета Емил Кабаиванов и председателя на Общинския съвет в града Стойо Карагенски.

Малко след 11 часа протестиращите тръгнаха на шествие по главната улица в Пловдив към сградата на турското консулство. Когато стигнаха до Джумая джамия, част от тях започнаха да хвърлят камъни, бутилки и самоделни бомбички по сградата. Прозорците на турската сладкарница до джамията бяха изпочупени.

Хората скандираха "Долу ДПС" и "За България - свобода или смърт", а футболни фенове крещяха срещу жандармерията - "Еничари".

При протеста пострадаха четирима души – един мъж, две момчета и едно момиче. Те бяха откарани с три линейки в Спешна помощ за преглед. По информация на в. "Марица" четирима са пострадали от хвърчащи камъни. Според "Фокус" обаче хората са пострадали при сблъсък с полицаи, които са ги удряли с палки.

Един младеж е задържан, тъй като е хвърлял камъни по жандармеристите.

Малко след 13.30 ч. хората се разотидоха, като се уговориха да продължат протеста на 19 февруари в София, като сборният им пункт ще бъде пред Паметника на Васил Левски.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък поиска отговор от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев защо полицаите са бездействали при инцидентите по време на днешния протест, предаде БТА. Той информира, че на протеста е бил ударен общинският съветник от "Атака" в Стара Загора Михаил Михайлов.

През октомври м.г. на първа инстанция градската управа на Карлово загуби делото и бе осъдена да върне Куршум джамия във владение на Главното мюфтийство. Това решение на Пловдивския окръжен съд предизвика масови протести в Карлово.