Бившият лидер на босненските сърби, който ще бъде съден за военни престъпления и геноцид от Международния трибунал, трябва да бъде екстрадиран до дни в Хага, след като вчера съдът в Белград разреши това.

Той е настоял още да му бъде разрешено да посети гроба на дъщеря си, самоубила се на 23-годишна възраст през 1994 г. Не се съобщава дали затворническата управа и съдът възнамеряват да удовлетворят и доколко молбите на Младич, предаде БГНЕС.

За да се предотврати евентуален опит за самоубийство разследващите са прибрали от килията всички лекарства, включително и очилата му. След като разследващите взели пликчето с медикаментите на генерала, той се обърнал към тях с думите: "Страхувате се да не се самоубия! Младич няма да посегне на Младич!"

По време на разпита на няколко пъти Младич се държал арогантно и той решавал на кой стол да седне, въпреки че адвокатът и близките му твърдят, че е в лошо здравословно състояние. Медицински екип обаче е установил, че той страда само от няколко хронични заболявания и може да бъде разпитван.
Вчера бе съобщено, че той е отказал да приеме обвинителния акт на Трибунала в Хага с думите: "Аз не съм избирал Слободан Милошевич. Вие си го избирахте... кой ви е виновен за това?".
Бившият сръбски президент Милошевич, който също бе обвинен във военни престъпления, почина през 2006 г. в килията си в Хага, и не бе осъден.

Говорителката на Върховния съд на Сърбия Мая Ковачевич потвърди информацията, че Младич обаче потвърди, че въппреки това съдията е започнал процедурата по предаването му в Хага. Той има три дни за да обжалва решението за екстрадиране.
Според вестник "Блиц" бившият военен лидер ще бъде предаден на Трибунала най-късно до 7 дни.

Междувременно сръбският президент Борис Тадич заяви, че той ще бъде преместен в Хага, за да бъде изправен пред Трибунала за военни престъпления въпреки жалбата на адвокатите му. Държавният глава бе категоричен, че и всеки, който е помагал на Младич да се укрива през последните 16 г., ще бъде застрашен от съдебно преследване, предаде Би Би Си, цитирана от "Фокус".