Сред повдигнатите обвинения по делото са обвиненията за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".
Младич беше изведен от съдебната зала днес, след като отказа да изслуша обвиненията срещу него в отсъствието на избран от него адвокат.

Бившият лидер на босненските сърби се яви на днешното заседание на Трибунала в Хага въпреки заплахите си, че ще бойкотира процеса и ще започне гладна стачка, предаде по-рано Би Би Си. След като даде начало на заседанието съдията помоли Младич да свали шапката си.
Генералът се опита да вземе думата на няколко пъти, но съдията го помоли да замълчи, докато не му даде право да се изкаже. Защитата на Младич пък помоли за ново отлагане на делото.
Въпреки забележките да запази мълчание Младич се опита да прекъсне още няколко пъти съдията, след което беше изведен от съдебната зала за възпрепятстване на хода на делото срещу него, предаде "Фокус".

На днешното заседание бившият лидер на босненските сърби бе представляван от служебния адвокат Александър Алексич в очакване на назначаването на негов постоянен защитник. Говорителката на трибунала посочи, че Младич е представил списък с предпочитани от него адвокати за защитници, който се проучва.

Подсъдимият за военни престъпления Ратко Младич, който бе задържан в Сърбия на 26 май след 16-годишно издирване и дни след това екстрадиран за Хага, поиска да му бъде осигурено адекватно лечение, посещения на семейството му, както и на адвокатите. Младич поиска също от Трибунала да осигури финансирането на адвокатите му, тъй като няма достатъчно средства за това.

Срещу генерала са повдигнати 11 обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, които той нарече "чудовищни и гнусни".

Последна актуализация в 12.45 ч.