Грипната епидемия се развива по нормален начин, каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Bulgaria ON AIR.

Към края на миналата седмица заболеваемостта е била 189 на 10 хил. Около 134-135 хил. души са били болни от грип или друго респираторно заболяване, обяви тя. Има значително понижаване на броя на болните в София-град и Перник, където върхът на епидемията е преминал.

Много висока е заболеваемостта в Благоевград, значително висока е в Пловдив. В още 12 области заболеваемостта също е висока.

Грипните вируси от тип Б - "Ямагата" и "Виктория" са най-разпространени, като най-често в момента боледуваме от грип с щам "Ямагата".

"Грипът е заболяване към което трябва да се отнасяме сериозно. Малък брой хора се ваксинират в България, затова няма значение кой точно е грипният вирус", стана ясно още от думите на проф. Кожухарова.

Тя подчерта, че за съжаление започваме да говорим за епидемия, когато заболеваемостта е достигнала своя връх, но отбеляза, че човек може да се ваксинира и по време на грипната епидемия.

"Който може да си позволи да намали контактите с хора, трябва да го направи. Грипните ваканции не могат да спрат епидемията, но намаляват броя на заболелите", каза още епидемиологът.

Грипът затвори 153 училища в страната

Поради висока заболеваемост в 153 училища в страната днес няма да има учебни занятия, сочат данните на МОН.

В 116 училища в област Пазарджик е преустановен учебният процес и на 23 януари 2018 г. поради обявена грипна епидемия. До 24 януари продължава и грипната ваканция за СУ „Васил Левски" - гр. Опака, обл. Търговище.

В 17 училища в община Благоевград поради висока заболеваемост на учениците също няма да се учи днес.

В област Враца няма учебни занятия в Обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий", с. Краводер.

Поради висока заболеваемост няма да се учи на 23 и 24 януари и в ПГСС "Св. Георги Победоносец", гр. Суворово, област Варна.

На 23 и 24 януари няма да учат и 4 училища в Пловдивска област - ОУ „Св. Св. Кирил и Методий - с. Стрелци, НУ „Св. Св. Кирил и Методий"- с. Борец, СУ „Христо Смирненски"- гр. Брезово, и ПГ „Зл. Бояджиев"- гр. Брезово.

В област Хасково, в СУ „Д-р П. Берон"- гр. Свиленград, няма да има занятия на 23 и 24 поради непредвиден ремонт на отоплителната инсталация.

В област Габрово е обявена грипна ваканция за 6 училища - СУ „М. Райкович"- гр. Дряново, ПГИ „Рачо Стоянов" - гр. Дряново, ОУ „Проф. П.Н.Райков"- гр. Трявна, ОУ „В.Левски" - с. Плачковци, СУ „П.Р. Славейков" - гр. Трявна, и НГПИ „Тревненска школа" - гр. Трявна.

В област Бургас 4 училища няма да учат от 23 до 26 януари - ОУ "Н.Й. Вапцаров" - с. Факия, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Загорци, ПГМССЕ "Н. Й. Вапцаров" - гр. Средец, и ОУ "Антон Страшимиров" - с. Дебелт.

В Софийска област няма да има учебни занятия в СОУ „Хр. Ботев" - с. Горна Малина, поради ремонт на отоплителната инсталация от 23 до 25 януари.

В ОУ „Хр.Ботев" - с. Кукорево, област Ямбол, също няма де се учи на 23 до 24 януари.