Около 6 500 000 са избирателите в списъците за местния вот, като разликата идва от това, че българите в чужбина не гласуват за кметове, съобщи пред „Фокус” Венцислав Христов - началник отдел „Електронна обработка на информация” в дирекция ГРАО.

Той уточни, че има няколко възможности хората да проверят къде трябва да гласуват, без да търсят списъците, изложени по местоживеене.
„Едната от възможностите е чрез SMS на кратък номер с ЕГН. Системата ще върне две съобщения, с които ще го информира къде трябва да гласува, съответно за президентски и местни избори. Цената за един SMS е минимална, единна за трите мобилни оператора – 30 стотинки с ДДС”, каза Христов.

Той допълни, че другите възможности са справка по ЕГН на сайта ГРАО и обаждане на безплатен номер - 080014726.
Христов обясни, че когато настоящият адрес е различен от постоянния, може да се подаде заявление за гласуване по настоящ адрес 14 дни преди изборния ден.

При последната актуализация на изборните списъци ще бъдат включени всички граждани, навършили 18 години към 23 октомври, когато за изборите за президент и местна власт.

Информацията за финансите, с които партиите ще се явят на избори, ще е публична, каза междувременно пред журналисти председателят на Сметната палата Валери Димитров, цитиран от БТА. Той представи Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК), където ще бъде публикувана тази информация от 26 септември. В ЕРИК ще се влиза през банер на сайта на Сметната палата.

Според Изборния кодекс в Сметната палата се създава единен публичен регистър на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети, участващи в съответния вид избори, който се поддържа до следващите избори от същия вид. В регистъра са данни за имената на партиите, за тяхната регистрация, за произхода на средствата, ако надминават 1000 лева, както и за имената на хората, които са представили безвъзмездно вещи и услуги на стойност над 1000 лева.
В системата ще бъдат публикувани и отчетите на партиите след изборите. Те трябва да го направят 30 дни след изборите. Това беше предизвикателство за Сметната палата, а сложният софтуер е направен от фирмата "Информационна обслужване" за 228 хиляди лева.

Регистърът има три модула - два служебни и един публичен за обществено ползване. Партиите ще подават информация в регистъра 24 часа след балотажа, после ЕРИК спира да приема информация за даренията. Партиите и инициативните комитети ще подават информацията за даренията веднага след като я получат, но затова има законово установен срок, каза Валери Апостолов - заместник-председател на Сметната палата.
В регистъра вече има базисната информация и продължава вписването на данни от общинските избирателни комисии. Информацията от ЦИК вече е в регистъра, каза Димитров.

Партиите не могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци, анонимни дарения, както и от чужди юридически лица, религиозни организации, правителства и организации с идеална цел. Даренията могат да бъдат до 10 хиляди лева за една календарна година.
При дарения се предоставя декларация по образец за произхода на дарените средства. Операциите, свързани с приходите и с разходите на партиите и инициативните комитети в размер над 1000 лева, трябва да се правят единствено по банков път, каза Апостолов.