Това съобщи на брифинг главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, който даде информация за актуална обстановка по границата, предаде „Фокус”.

„Във време с усложнена обстановка по линия на миграционния натиск е задействан и приведен в действие план за общи действия между Гранична полиция и МО, ще бъдат създадени смесени патрули", уточни той.

По-рано военният министър Николай Ненчев заяви, че МО има готовност да разположи до 1000 военнослужещи по българо-турската граница при нужда. Допълнителни сили в помощ на Гранична полиция се очаква да бъдат изпратени още днес.

"Днес вероятно ще изпратим повече от 50 човека допълнително. Имаме готовност те да нараснат до 160 още в рамките на деня. От няколко дни има промяна на обстановката и най-странното е, че тази бежанска вълна никога не може да се предвиди точно в каква посока ще тръгне, тъй като ние не знаем предварително къде ще се струпат тези маси от хора и ако съответната страна реши да затвори границата, те се насочват към друга граница, естествено".

Ненчев подчерта, че от няколко дни МО работи изключително активно с МВР, след като през август вече бяха изпратени 25 военни по границата с Македония, когато там имаше напрежение.

Опазването на външните граници на ЕС е изключително право на отделните държави от Общността, заяви по-късно на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на Европейската комисия Мина Андреева. Тя отказа по тази причина да коментира решението на България да изпрати на границата си с Турция до 1000 военни.

660 бежанци са се опитали да влязат снощи на българска територия, съобщи още главният секретар на МВР. Бежанците са се опитали да проникнат в страната ни, но след като са видели, че границата ни е охранявана са се върнали на турска територия.
34 са задържаните бежанци на българска територия снощи в близост до границата. 39 са мигрантите, задържани на българо-сръбската граница в опит да напуснат страната ни.

За шест месеца Гранична полиция е задържала близо 19 000 мигранти, но тук остават много малко от тях, съобщи междувременно дискусия за бежанската криза зам.- министърът на вътрешните работи Филип Гунев, предаде БТА. Виждаме по-различно отношение на кандидат-бежанците от предишните години и нежелание да останат в България и да получат закрила, посочи той.

Центровете на Държавната агенция за бежанците се опразниха до нивата от времето, когато са били построени. Те са празни наполовина, макар че всяка седмица през тях минават по 1500-2000 души.

1700 бежанци напират към България

1700 души са бежанците в Турция, които са твърдо решени да преминат през границата към България, като главната им цел е Германия, съобщи пред БНР главният редактор на българското издание на вестник "Заман България" Мехмед Юмер, като се позова на данни на властите в Одрин.

Турските власти уверяват, че няма да допуснат тяхното тръгване към гръцката и българската граница. По тази причина тази сутрин някои от бежанците дори са обявили гладна стачка срещу решението на властите да не им разрешат преминаване през границата, каза ощ е Юмер. По думите му провизиите, които им се раздават от социалните грижи в Одрин, ги ползват само за децата.

Той обаче смята, че ситуацията с наплива на бежанци в Одрин ще бъде овладяна в близките дни:

"7000 са били върнати в самите лагери, останали са горе-долу 1700. Те са категорични. Имат само 3-дневен срок. Мерките ще се приложат с най-голяма строгост. Струва ми се, че сега напливът е неудържим, но на този момент мисля, че турските власти ще се справят сами", добави турският журналист.

По-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова беше категорична, че няма да бъде употребявана "сила и насилие" срещу бежанци по границата ни, дори да опитат да пробият оградата, както стана в Унгария.