Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти, след като откри учебната година в Академията на МВР, предаде БТА.

Идеята за смесените патрули той обсъди преди дни с турския си колега Идрис Наим Шахин.

Сред мерките за по-засилен контрол на границата е допълнителното командироване служители, обясни Цветанов. По думите му границата пресичат предимно сирийски граждани.

Българската граница е основен критерий за приемането ни в Шенген.
Преди дни премиерът Бойко Борисов отново обясни,че границата ни изпълнява критериите.
От Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент поискаха от България да изготви специални планове за реакция по границата с Турция при засилени мигрантски потоци от Северна Африка.

Гръцките власти пък започнаха операция, която ще позволи екстрадиране на нелегалните имигранти веднага след като пресекат границата с Турция – река Еврос (Марица), а не да бъдат пускани на свобода, след което обикновено те се заселват в градовете.

Цветан Цветанов заяви, че в академията на МВР са кандидатствали около 1500 души. Приети са 135, като 100 от тях ще стават полицаи, а 35 пожарникари. Той посочи, че догодина ще се строи полигон в двора на Академията, който ще струва 2 млн. лева.
Вътрешният министър уточни, че тази година е имало голям наплив към висшето училище, като кандидатите са били повече от 10 за едно място.

Цветанов разгледа и ремонтните работи, които текат в общежитията на академията.

"Тук ще бъдат настанени 400 редовни курсанти. Трябва да ви кажа, че в рамките на последните 20 години тук условията бяха много лоши, а и разходите, които правеше Министерство на вътрешните работи, бяха огромни, а сега в момента имаме изолация, имаме подмяна на дограма, вътрешна цялостна инсталация, канализация, което, разбира се, ще ни намали разходите, които правим ежемесечно, за да поддържаме този комплекс", обясни той, цитиран от БНР.