Мярката влезе в сила от 11 ч. по Гринуич. Шведската полиция няма да проверява всеки, който влиза в страната, каза Патрик Енгстрьом, ръководител на шведската гранична полиция. Ще има проверки на произволен принцип, добави той, цитиран от ДПА и БТА. 

Полицията ще насочи усилията си основно върху южната и западната част на Швеция и проверките ще засегнат моста Оресунд, който свързва Швеция с Дания, и фериботните терминали, откъдето много хора идват от Германия и от Дания.

Вижте снимки >>>

Шведският премиер Стефан Льовен, който е в Малта за двете срещи на върха, заяви, че временният граничен контрол е необходим, за да се държи под контрол миграционният поток. Той добави, че Швеция продължава да се придържа към правилата, установени в Европа.

Мисля, че това е нормално решение, защото ние всички сме в трудна ситуация, каза шведският премиер. Той добави, че останалите европейски лидери в Малта разбират шведското решение за временния граничен контрол.
Швеция прие толкова много бежанци, много повече от която и да е друга страна на човек от населението, посочи Льовен.

В Малта президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че Швеция не е първата и вероятно няма да е последната страна, която въвежда гранични проверки, тъй като външните граници на ЕС все още не са под контрол.

Австрийският канцлер Вернер Файман каза, че от ключово значение е да се избегнат солови инициативи и призова за повече сътрудничество в ЕС. Швеция поиска преди седмица да бъде облагодетелствана по схемата за разпределяне на имигранти в ЕС, която трябва да помогне на най-засегнатите от миграционната криза държави.

Днес в Малта премиерът на Естония Таави Рийвас каза, че имал разговори по шведското искане в кулоарите на срещите на върха.

Премиерът на България Бойко Борисов подчерта на срещата във Валета, че ако Германия започне да връща бежанци, процесът ще стане неуправляем. Наблюдавам, че страните започват сами да се справят със ситуацията и да вдигат огради, каза още той.

Въвеждането на граничен контрол от Швеция може да означава, че мнозина мигранти, отправили се към Норвегия, ще бъдат спрени, каза норвежката премиерка Една Сулберг. Норвегия е част от свободната за движение Шенгенска зона, въпреки че не е член на ЕС.

Шведската миграционна агенция прогнозира между 140 000 и 190 000 кандидати за убежище в Швеция тази година. Миналата година те бяха 80 000.

Фериботният оператор "Стена лайн", който обслужва линиите между Швеция и Дания и Швеция и Германия, въведе проверки на самоличността на пътниците, които трябва да покажат паспорт или лична карта.

В опит да спре бежанците, Европейският съюз учреди в Малта целеви фонд за борба с миграционната криза в страни от Африка на стойност 1,8 милиарда евро. България участва с 50 хиляди евро в него.