Споразумението за създаването на фонда бе подписано днес от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и лидерите на страните от ЕС на срещата на високо равнище ЕС - Африка, която се провежда в малтийската столица.

Вижте снимки >>>

Досега 25 държави от ЕС, както и Норвегия и Швейцария, са обявили принос от общо около 78,2 милиона евро.

Юнкер подчерта, че парите във фонда не са достатъчни за ефективно справяне с кризата и призова страните членки да внесат допълнителни средства, предаде БТА.

Българският принос

България ще се включи във фонда с 50 хил. евро. Целта е ЕС да подпомогне африканските държави в тяхното развитие и да ги насърчи да приемат обратно гражданите си, които са мигрирали към Европа, заяви премиерът Бойко Борисов.

Бедността в Африка и в същото време богата и социална Европа става все по-голям притегателен център за бежанците и за хората, търсещи по-добро настояще, обяви той в Малта

Турция в момента се държи доста европейски и помага на ЕС и би могло, освен с финанси, да й се направят някои изключения и да се толерира доброто й поведение. Близо 2 млн. души изхранват в техните бежански лагери. Не виждам проблем да се направи либерализацията на визите“, добави премиерът.

На срещата на ЕС за миграцията във Валета не присъстват четири страни от Съюза - Великобритания, Ирландия, Португалия и Полша (тя ще бъде представлявана от чешкия премиер). Срещата в непълен състав е изключителен случай, отбелязват световните агенции.

Втората част на заседанието е посветена на сътрудничеството с Турция за борбата с миграционната криза.

От извънредния доверителен фонд ще могат да се ползват най-нестабилните и уязвими държави в Африка - регионът на Сахел и зоната около езерото Чад, регионът на Африканския рог и северните части на Африка.

Тези области обхващат основните африкански миграционни маршрути към Европа. Съседните държави в тези региони също могат да се възползват от проектите на доверителния фонд, за да се справят с регионалните миграционни потоци и свързаните с тях трансгранични предизвикателства.