Затварянето на балканския маршрут продължава да бъде от централно значение за овладяване на бежанската ситуация, се казва в съобщението на МИА, като се припомня, че министър Соботка и сръбският му колега Небойша Стефанович в средата на миналия месец в Белград са се договорили за оказване на помощ в мерките за защита на границите.

Искаме да продължим да бъдем за държавите от Балканите партньор, на който може да се има доверие, и ги подкрепяме в това да се държи затворен балканският маршрут, заяви Соботка при изпращането на контингент от 20 полицаи.

По думите на вътрешния министър на Австрия е необходим солидарен принос на европейските държави предвид важността на затварянето на балканския маршрут за овладяването на предизвикателството с бежанците.

Соботка пожела всичко най-хубаво на полицаите и успех в осъществяването на предстоящата им задача. В рамките на мисиите на граничната полиция в чужбина в момента участват 53 полицаи от Австрия.

По сръбско-българската граница вече има и други чуждестранни полицейски сили. В района на Неготин патрулират чешки полицаи, в района на Зайечар има словашки полицаи, а в района на Пирот - унгарски.