Над 100 представители на малки превозвачески фирми блокираха ГКПП „Капитан Андреево” малко преди 10 часа, съобщи Тодор Ингилизов, представител на „Автотранс” – Стара Загора, цитиран от "Фокус".

През границата се пропускат леки автомобили и автобуси.

Вижте снимки от блокадата >>

От митницата в Сливенград съобщиха, че вече се е образувала колона от спрени камиони на българската територия, която е с дължина около 2-3 километра, предаде БТА. Няма информация докога ще продължи блокадата на товарните автомобили.

"Ако до 3 дни няма реакция по отношение на проблема с разрешителните за Турция, протестиращи превозвачи ще дойдат в София", каза Георги Петърнейчев, председател на Управителния съвет на АЕБТРИ, след извънредно заседание на съвета.

Той подчерта, че със сигурност блокадата остава до сряда.

По думите му на заседанието е решено превозвачите да искат съдействие от правителството чрез Министерството на транспорта за решаване на проблема с разрешителните за Турция.

Председателят на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков пък заяви пред БНР, че големите превозвачи ще изчакат срещата на транспортните министри на България и Турция, насрочена за 21 февруари.

"Оставаме в стачна готовност", категоричен е обаче Траков.

Кризата на българско-турската граница започна преди десетина дни поради отказа на турската страна да проведе среща с българските власти, на която България има намерение да поиска по-голям брой еднократни разрешителни и разрешителни за трети страни.

За малките фирми Ангел Траков каза, че те "не са организирани в някаква структура, браншова или каквато и да била друга, с която да може да се води комуникация".