Промяната беше гласувана единодушно със 137 гласа "за", предаде БТА.

Изменението в Закона за отбраната и въоръжените сили на второ четене беше прието без дебати. Само шефът на Народното събрание Цецка Цачева похвали председателя на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов за добрата работа на комисията. Той й отговори като по устав:

"Служа на Република България!".

Според промените, внесени от ГЕРБ, изпълнението на новите задачи ще се възлага на въоръжените сили с акт на Министерския съвет, с който ще се определя и финансовото и ресурсното осигуряване на участието им.

Текстовете предвиждат министърът на отбраната да определя правила за използване на сила при изпълнението на тези задачи по предложение на началника на отбраната.

В мотивите си вносителите посочват, че страната е подложена на засилен миграционен натиск, породен от външнополитически обстоятелства. МВР полага всякакви усилия за овладяването на натиска, но трябва да му бъде оказано съдействие и от други държавни органи. Въоръжените сили разполагат със сили и средства, които биха могли да бъдат използвани за съвместно участие при изпълнението на подобни задачи, аргументират се още управляващите.

Михов: Кой ще командва? Войникът трябва да носи оръжие винаги

За мен не е ясно кой ще командва въоръжените сили при охраната на границата, коемнтира по-късно днес пред журналисти ген. Михо Михов.

Той каза, че в акта на Министерския съвет, с който се взима решението за участие на армията в охраната на границата, трябва да се посочат не само ресурсите, но и координацията и взаимодействието. Според Михов най-добрата координация е субординацията, да се знае кой по веригата отговаря.

Той коментира и обвиненията на опозицията, че изпраща армията с тояги на границата. Повод за това стана интервю с генерал-майор Андрей Боцев, командващ Сухопътните войски, който заяви, че армията тръгва без оръжие.

Михов изрази безпокойство, че въоръжените сили в момента изпитват остър недостиг не само от въоръжение, а и от подготовка и от пълен комплект на личен състав войници, сержанти и офицери. По думите му въоръжените сили са неокомплектовани с малко повече от една бригада.

"Явно е, че батальоните, които са по границата в района на Ямбол, Хасково и Благоевград, би следвало да бъдат срочно попълнени и то с подготвени военнослужещи", каза още Михов и коментира, че задачата на министъра на отбраната няма да бъде лека.

На въпрос дали ще бъдат въоръжени военнослужещите, които ще участват в охраната на държавната граница, Михов отговори:

"Аз не съм сега на служба и ако ме питате като бивш началник на Генералния щаб, мисля си, че войник не трябва да ходи никъде без оръжието си, иначе защо е войник."

Той посочи, че според приетите текстове в закона министърът ще определя правила за използване на сила при изпълнението на задачите по предложение на началника на отбраната.

Според промените военните няма да получат полицейски правомощия и ще могат да използват оръжие при определени ситуации. Основната идея обаче е да има съвместни патрули с Гранична полиция и военнослужещите да помогат с "присъствие и техника".

Водещи в опазването на държавната граница остават МВР и „Гранична полиция“, каза по-късно министър Николай Ненчев.

„Когато от нас бъде поискано, ще откликнем с необходимите ресурси, техника и личен състав, за да подкрепим усилията на МВР", добави той.

Преди дни Ненчев заяви, че има готовност да увеличи многократно присъствието на военнослужещи на границите. Той отбеляза, че обикновено със затоплянето на времето се увеличава и бежанската вълна.

Ноев: Дано не хвърлят и военните в дрипави палатки

Междувременно и бившият военен министър и посланик на Бългаиря в НАТО Бойко Ноев коментира, че не трябва да има никакво колебание, че срещу въоръжен терорист войникът ще седи с ръцете в джобовете и ще казва „добър ден”.

"Ако днешните управляващи хвърлят войниците в калта, в тези дрипави палатки, както хвърлиха полицията, ако правителството отново започне да гласува дърва за огрев и да завива войниците с найлони по границата, това ще бъде падение за държавата, национално предателство", добави той.

Ноев препоръча управляващите отсега да започнат да строят удобни условя за живот и да обучат военните да могат адекватно да реагират на съответна заплаха в съвместни учения с МВР.

"Имам впечатление, че тези, които носят отговорност, действат под натиска на събитията, а не, за да предотвратят реална заплаха", добави ексминистърът.

АНКЕТА: Кой да пази границата?