Това съобщи генералният директор на "Лукойл България" ЕООД Валентин Златев след среща с министрите на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски. На срещата са обсъждани мерки за смекчаване на ценовия шок от поскъпването на горивата за българските потребители, съобщи БТА. 

Валентин Златев заяви, че при поскъпване на нефта с 34 процента цените у нас са се повишили съответно с 13 процента и 16 процента за бензин и за дизел.

На днешната среща са обсъдени възможните икономически мерки, които да доведат до задържане или понижаване на цените, обясни Златев. Той каза, че не е била разглеждана финансовата част на въпроса, защото тя касае финансовия министър Симеон Дянков.
По думите на Златев възможните икономически мерки са намаляване на себестойността на преработката на нефта, фиксиране за определен период от време на цените, както бе направено миналата година, и недобавянето на оскъпяващи компоненти към горивата.

Златев обяви, че е била уговорена следваща среща най-вероятно в присъствието на премиера Бойко Борисов, на която ще се изчисли с колко би могла да се намали стойността на литър гориво.

„Високите цени са в цял свят, петролът стигна нива, които никой не е очаквал. Цял свят работи върху алтернативни горива, не само газ, а и електромобили - в това е бъдещето. Няма българин, който да не знае, че ние не произвеждаме петрол, не добиваме петрол и го внасяме. Каквато е цената на борсата такава е и на бензиностанцията. Всяка спекулация на тази тема е много груба”, коментира премиерът Бойко Борисов при посещението си в Сандански.

Нашите възможности, както и тези на държавата, не са големи, защото при себестойност на суровия петрол в литър бензин и съответно в литър дизел от над 43-44 процента и при още толкова процента данъци и акцизи, процентът върху който ние можем да влияем в крайната цена е много нисък, коментира Златев на срещата с министрите.
В момента е непредсказуемо накъде ще тръгне пазарът на нефта, защото при евентуални военни действия в страна основен износител (вероятно има предвид Иран - б.р.) това може рязко да повиши цената на суровия петрол, посочи шефът на "Лукойл".

Според Златев, при сценарий, при който цената е от $123 до към $145 за барел би могло да се намерят мерки, които да допринесат за намаляване на цените у нас. Валентин Златев каза, че няма притеснения относно проверката на КЗК за наличие на картел на пазара.