Той изтъкна, че партията няма как да го смята за полезна стъпка, тъй като от компанията са признали, че продават горивото, съобразявайки се с вносните цени, предаде БГНЕС.

"По този начин те признаха, че налагат монополни цени и извличат монополни печалби", каза Костов. Той обясни, че това е така, защото разходите на рафинерията със сигурност са много по-ниски.
"На практика признанието вече е ясно – те не продават и не начисляват цената на горивото съобразно собствените си производствени разходи и приемлива печалба", каза още бившият премиер.

Той поиска да разбере и дали е вярна информацията, че "Лукойл" е глобен от руската Комисия за защита на конкуренцията с 225 млн. долара за това, че е продавал на монополни цени.
"Защото ако тази информация е вярна, българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) просто трябва да приложи същата мярка. Ние атакуваме цена, върху която уж имаше намерение да се наложи мораториум, и искаме КЗК да реагира срещу тази цена, а не по отношение на мораториума", посочи още съпредседателят на Синята коалиция.

В петък обаче, „Лукойл” и други компании в бранша, заявиха, че при сегашните цени на горивата, работят на загуба. Печалбата на руската компания при бензин А 95 била минус 4.8% или 12 стотинки загуба на литър.

Иван Костов коментира и друга широко обсъждана тема в последните месеци - АЕЦ "Белене". От ДСБ са категорично против идеята на президента Георги Първанов наесен, заедно с местните и президентски избори, да се проведе и референдум за това дали да бъде достроена централата.

Самият Костов поиска такъв референдум, но не и той да се провежда заедно с изборите, защото, по думите му, така ще се изкриви вотът.
"Тези избори са сложни, едновременно и национални, и местни, и да се задават въпроси за АЕЦ "Белене" би било абсолютно несъстоятелно", категоричен е синият лидер.
Той се аргументира с това, че дотогава няма да бъдат въведени новите изисквания за ядрена безопасност и по този начин няма да се знаят истинските причини, поради които са аварирали три големи АЕЦ в света досега - в Украйна, в САЩ и последната - в Япония.

Костов поиска президентът да отговори на въпроса защо бърза с този референдум, преди да са ясни тези отговори.
"Защо кара хората да се произнесат неинформирани за естеството на риска?", попита лидерът на ДСБ. Според него Първанов бърза, защото с времето спада все повече подкрепата за "Белене".
"С времето хората все повече осъзнават какви са рисковете за ядрената енергетика. Ако сега вотът срещу АЕЦ "Белене" е 55 към 45, то в началото на следващата година той ще бъде 65 към 35", каза още Костов, с което опонира на още едно изказване на президента - че 80% от българите са "за" централата.

От ДСБ настояха и за пълна информация от министъра на енергетиката и премиера за преговорите, които се водят за централата.