От "Лукойл България" са подготвили мораториум за цените увеличението на горивата за месец, каза пред журналисти вчера вицепремиерът Симеон Дянков.

Меморандум за мерки, които да намалят цените на горивата все още няма. Има споразумение за смесване на дизела с биодизел, уточни Маринела Петрова, директор на дирекция във финансовото министерство, на заседание на икономическата комисия в парламента, съобщи БТА.
По думите на Петрова досега е одобрено предложение за промяна на закона за възобновяемите енергийни източници. Вече е подготвено предложение за спиране на смесването на горивата до края на годината, което с обсъжда в Икономическата комисия.

“Лукойл“ се е ангажирала производствените й цени на дизела на едро да не надвишават продажната цена на горивото по техните бензиностанции, съобщи Медиапул. Това означава, че останалите купуващи от рафинерията дистрибутори ще са принудени да продават на по-високи от “Лукойл“ цени.

Симеон Дянков заяви днес, че се водят неофициални преговори с вериги бензиностанции да се присъединят към договорката между правителството и "Лукойл".

По думите на търговския директор на "Петрол" Иван Костадинов цената на дизела сега е еднаква с тази през 2008 г. заради по-скъпия долар, макар и при по-евтин петрол от рекордните нива от 141 долара за барел през лятото на 2008 г. Сега резервите на компаниите са за 40 дни, през 2008 г. са били за 10 дни консумация.
Костадинов коментира, че меморандумът за замразяване на цените на горивата между правителството и "Лукойл" може да издържи една седмица, защото тези, които не го одобряват, ще намерят форми и начини да му се противопоставят. Костадинов заяви, че днес има повишаване на едро от страна на "Лукойл" с 0.03 лв.
„Ако тази нощ не вдигнат цените на дребно значи се изпълнява меморандумът",  заяви шефът на "Петрол", цитиран от "Фокус".
Според него КЗК трябва да се самосезира и да се произнесе има ли нарушаване на конкуренцията или няма.

Ще ценообразуваме независимо от споразумението, ако вече е факт, между правителството и „Лукойл“, то не ни ангажира по никакъв начин. Освен, ако юридически, по законов път не бъдат ангажирани дистрибуторите на горива с него. Това заяви изпълнителният директор на Shell България Камелия Славейкова, цитирана от "Всекиден".
Меморандумът не е пазарна мярка, не искам да коментирам дали сме доволни или не от него и от параметрите на споразумението между правителството и „Лукойл“, поясни Славейкова.

Депутатът Иван Иванов поиска да научи цената на петрола, който влиза за преработка в рафинерията в Бургас, но на дискусията нямаше представители на "Лукойл".

Председателят на парламентарната комисия Мартин Димитров призова управляващите да не подписват какъвто и да било меморандум, без знанието на Народното събрание.
Според Рамадан Аталай пък с премахването на биодизела ще се даде възможност за 5% увеличение на оборота на "Лукойл".

По думите на председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов обаче усилията на комисията ще бъдат насочени към проверка за наличието на картелно споразумение за цените на едро на горивата. Проверката ще продължи около година.
Не е вероятно да има картел при търговията с горива на дребно заради голямата конкуренция, смята Николов.