С цел гарантиране на обществения интерес премиерът е обещал, че ще наложи временно забрана да бъде публикуван законът в „Държавен вестник”, докато не се изчистят спорните текстове.

"Нещото, по което не се разбраха двете страни, е това, около което е и най-големият спор - дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за спортни съоръжения. Но смятаме, че сме в режим на активен диалог и се надяваме, че този диалог до понеделник ще доведе до резултат", заяви Найденов, цитиран от БГНЕС.
От стенограмата на разговора става ясно, че той е защитавал идеята да не се прави промяна на предназначението, за да не плащат инвеститорите големи такси, което, според него, е стимулиране на инвестициите.

Именно заради решението да не се променя предназначението на земята при строежа на ски писти и лифтове природозащитници блокираха две поредни вечери Орлов мост в София, планират протест и за тази вечер.

Министърът призова недоволните от закона тази вечер да прояват разум и да не блокират пак Орлов мост.
Представителите на протестиращите природозащитници и експерти на неправителствените организации се ангажираха да отидат на мястото на протеста край езерото "Ариана" и да обяснят на всички в каква посока вървят разговорите, за да няма протести. Все още обаче не е ясно дали планираната блокада на основната пътна артерия на столицата ще бъде отменена.

По-рано самият Бойко Борисов призова природозащитниците да протестират пред парламента, Министерски съвети или на друго място, само не и на Орлов мост. Той обаче бе категоричен, че няма да спре инвестирането в зимния туризъм в България.

"Ако се промени предназначението на горските имоти и инвеститорът пожелае да ги купи, държавата ще трябва да ги продаде. Ако се промени законът и тези територии останат държавни, но вече не са гори, земеделското министерство ще трябва да плаща големи данъци, защото тези земи вече ще се водят урбанизирани. От друга страна, много хора очакват поминък от инвестициите в горските райони", оправда промените в закона Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

Той съобщи още, че премиерът е обещал на природозащитниците "за всяко отсечено дърво – поне 5 нови посадени”.
"Това е лобизъм в името на спорта и на здравето на нашите деца, но за да сме сигурни, правим тези разговори", каза още Найденов.

Министърът уточни, че повече от два часа са продължили разговорите между премиера и еколозите, на която са присъствали и потенциални инвеститори. 
"Обсъдени бяха четири точки, по три беше постигнато споразумение. От закона ще отпадне промяната за сеч на гора до 20 декара без лесоустройствен план. Корекциите на корита на реки, които засягат ценни растителни видови, ще се прави така, че тези растителни видове да не се засягат. Ще се направи и поправка, с която сечта да не надхвърля прираста на гората. Притесненията са, че може да има сеч в леснодостъпни райони, защото в гората няма инфраструктура", добави Найденов.

В 10 часа в понеделник в Министерски съвет, отново в присъствието на Борисов, ще е следващата среща между природозащитниците и представителите на управляващите по последния спорен въпрос. До тогава юридическите екипи и на агенцията по горите, и на неправителствените организации ще работят по аргументите в защита на своите позиции.
Стенограмата от днешния разговор ще бъде качена на сайта на правителството.

Преди срещата Андрей Ковачев от партия „Зелените” обяви, че единствените, които могат да спрат протестите срещу Закона за горите, са премиерът и президентът, който да наложи вето

Из стенограмата на срещата на премиера Бойко Борисов, министър Мирослав Найденов и природозащитници (обобщение на премиера):

"Три точки сме отметнали. По четвъртата точка нека юристите и госпожо, (вероятно има предвид юристката на Агенция на горите - бел. ред.)- Вие говорите на един език - това, което го е имало като съоръжение, не изисква нито едно дърво, нито едно нещо да се премахне. За новите по коя – дали да е концесия – право на строеж, ако ги успокоява – концесия. И после Закона за концесията да съкратите процедури. Важното е хората да знаят, че това, което предлагам е за добро, а не да обслужва който и да било. (...)

Всичките тези неща ги облечете в един текст. Ще отидат депутатите, както за шистовия газ ако трябва, да сложим мораториум. Можем ли? Слагаме, за да ги успокоим.
Този закон така или иначе не действа, докато излезе в „Държавен вестник”, има процедура. Просто няма да бъде публикуван в „Държавен вестник”, няма да влезе в сила. И имаме време да ги изчистим нещата.
……………
(...) А през това време президентът няма да подпише закона до постигането на публичен консенсус."