Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в свое становище по бюджет 2018, чийто вносител е той, от парламентарната трибуна.

Горанов се заигра с процентите след изказването на депутата от БСП Иво Христов, че 80% от населението са дебилни. Шегата му предизвика бурно неодобрение от левицата.

„Ние не променяме данъците. Единствената параметрична промяна, свързана с данъците, е достигането на минималната акцизни ставки за тютюна. За нас е важно съществуващият модел на данъчна политика да бъде запазен“, поясни финансовият министър.

Според министъра бюджет 2018 дава повече блага на народа.

"Парите в хазната са повече, въпреки че не се повишавали данъците. Продължаваме с инвестициите в човешките ресурси", посочи финансист номер едно.

Но и призна:

"Закъсняхме с тази мярка".

По повод здравеопазването Горанов каза:

"Инвестираме, въпреки че не се е родил този, който ще излекува болното българско здравеопазване".

За доходите министърът обясни, че не бюджетът вдига заплатите. Това е един бюджет, който се грижи за младите, уязвимите, но без да взема от активните, определи го той.

Горанов атакува и левицата, според която бюджета увеличава неравенството.

Спомнете си началото на прехода, когато всички бяха равни. След това някои изведнъж напреднаха много, защото Слава Богу хората не са еднакви, каза министърът.

По думите му по-образованите и по инициативните трябва и могат да имат повече. Ролята на бюджета е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс.

Той обясни, че е идентифициран като проблем качеството на работната сила и следващата година се продължава с инвестициите в човешки ресурси.

„Загубихме много време, трябваше по-рано да направим инвестиции в средното образование. В момента на практика няма безработица, а свободни работни места, за които не могат да бъдат намерени служители. В края на периода, за който сме внесли бюджета, се очаква безработицата да бъде малко над 5%. Нива, исторически ниски, които достигнат потенциала на икономиката и спират възможността за по-голям растеж“, каза Горанов.

Горанов подчерта, че имало увеличение на заплатите в доста сектори, но не на калпак.

„Има 1 млрд. лв. повече средства за разходи за персонал спрямо 2017 г. Да, доходите в България са сравнително по-ниски от тези в държавите към, които се стремим. Но, не бюджетът е този, който увеличава доходите, той разпределя доста под 40%“, посочи ресорният министър.

Намалението на дефицита трябва да бъде цел, трябва да продължим да го намаляваме, посочи Горанов.

Трябва да свикнем, че трябва да се простираме според чергата, и за следващата година сме предвидили намаление на дефицита по консолидираната фискална програма, каза той. Според него това ще помогне и да се намали дългът. През годините ще правим само падежи на дългове, а няма да емитираме нови такива на международните пазари, заяви министърът.

Виждам, че сте заредени с положителни емоции, тъй като бюджетът беше определен като крайно ляв, обърна се той към групата на БСП.