Лот 2 между Стара Загора и Нова Загора има забавяне от 4 месеца заради невнесения сертификат, каза шефът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Божидар Йотов, цитиран от "Фокус". 

Ще наложим санкция, а ако те наваксат, тези пари ще им бъдат върнати, добави той. Глобата е 20% от стойността на строително-монтажните дейности. Строителството на лот 3 и лот 4 е в график. Очаква се трите лота на автомагистрала „Тракия” да са готови през лятото на 2012 г.

По лот 4 от Ямбол до Карнобат няма постъпило искане от изпълнителя за увеличаване на цената, каза още Йотов. Строителите на лот 4 искат повече пари за строежа, защото се натъкнали на мочурища. Изпълнителният директор на "Сдружение Тракия IV" Иван Иванов обяви, че държавата трябва да поеме разходите за преодоляване на възникналите препятствия.

Трите лота на АМ „Тракия” са с дължина от 115 км., най-дълъг е 4-ти, стана ясно междувременно на семинар Магистралите в България”. Според представителите на АПИ с изграждането на „Тракия” минимум 200 човешки живота може да бъдат спасени годишно.
Участъкът от Стара Загора до Нова Загора е първата десетка на отсечките от републиканската пътна мрежа, които са най-опасни.

Около 8 декември се очаква да бъде пуснато двупосочно движение с по две ленти на магистрала "Люлин", за да се отпуши движението между София и Перник. Дейностите по строителството на трасето са значително напреднали, каза още Йотов, цитиран от КРОСС.

Чака се отговор от Агенцията за обществени поръчки за АМ "Марица" и отсечката Оризово - Харманли. Тя ще бъде реализирана с икономии, а Министерството на финансите ще финансира отсечката до турската граница. До края на седмицата трябва да стартират двата лота на трасето.

Йотов каза още, че се изплащат обезщетения за отчуждаването на имоти, които влизат в трасето Околовръстен път - пътен възел Яна. Очаква се строителните дейности там да започнат до средата на 2012 г.

Катастрофата с украински ТИР на кръговото движение при Бяла на 22 ноемрври е заради неспазване на правилата на движение и превишена скорост, добави Йотов.
Утре премиерът Бойко Борисов ще пререже лентата на новоизграденото кръгово кръстовище, съобщиха междувременно от правителствената пресслужба.