Сутринта ПГ на ГЕРБ решила депутатите да идват всеки ден на работа, но да не влизат в залата, докато няма промяна в отношението и работата на НС. 

Така за първи път новото Народно събрание не събра кворум за началото на пленарното заседание. В 9 ч. се регистрираха 118 народни представители, което означава, че сред БСП, ДПС и "Атака" е имало отсъстващи

Председателят на Народното събрание Михаил Миков отложи регистрацията за 9.25 ч., за да може да се събере кворум.

По-късно от ГЕРБ влязоха в залата и със 197 души заседанието започна.

От трибуната Борисов се оплака от мълчаливото съгласие на БСП и ДПС с поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който се държал арогантно с избраниците на ГЕРБ.

Вчера националистът тръгна заканително към Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на дебата за замразяване на депутатските заплати. 
Преди дни се скара с бившия транспортен министър Ивайло Московски и го нарече "мръсен мангал". По-късно Сидеров се оплака, че Московски го е заплашил с физическа разправа.

"С какво право партии, три пъти по-малки от ГЕРБ, си позволяват да излизат, да издават присъди, да обиждат, да се държат арогантно, да предлагат неща, които никога не ги е имало в този парламент – комисии, които без кворум да работят", възмути се Борисов, цитиран от "Фокус". 

Калинки и пилци

"Партията победител се казва ГЕРБ и сте го признали. След като се чувствате толкова силни, провеждате политика на диктатура в държавата, вие сте по-големи калинки. ГЕРБ, която е избрана от хората, над 1 милион души, когато ни давате квалификации оттук, няма да го позволим. Останете си тук, работете си трите партии, хората са казали - пилците се броят наесен, добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов критикува управляващите, че всеки ден казват по "едно отстъпление, една лъжа" и даде за пример позициите за пушенето и за АЕЦ "Белене".

След изказването му ГЕРБ напусна пленарна зала.

ГЕРБ сред хората

Намерението на Борисов било неговите депутати да се срещат с хората и да бъдат коректив, както в предишния парламент „Атака” казала, че напуска и отива при хората. 

На въпрос при какви компромиси от БСП, ДПС и „Атака” биха се върнали в пленарна зала, Борисов обясни, че е нормално първата политическа сила да има председател на парламента и повече председателски места в комисиите.

Димитър Главчев от партията уточни, че все пак от ГЕРБ ще влизат в пленарната зала и ще гласуват, когато става дума за социални закони и доходите на хората.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Правилно ли ГЕРБ напусна заседанията на парламента?