Това попита зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева на извънреден брифинг на партията в отговор на атаката на БСП след "Кумгейт"- че и "Булгартрансгаз" се управлява по модела "Добрев" и за конфликта с президента за изтребителите.

„След разразилата се днес полемика, имам да задам няколко въпроса. Първо това ли са „беквокалите“ на президента?. Второ, това ли е битката, която президентът отваря срещу ГЕРБ и ако е така е редно да зададем няколко въпроса на човека, който е стратег и идеолог на тази битка – г-жа Корнелия Нинова“, коментира Караянчева по повод думите на Румен Радев, че е очаквал "премиерът Борисов да озапти беквокалите си в парламента".

"На каква позиция е съпругът на Нинова? Каква заплата получава? В конфликт на интереси ли е г-жа Нинова, а тя като народен представител гласува закони за икономика и пазари?“, попита още депутатката от ГЕРБ и подчерта, че очаква отговор от БСП.

В брифинга участва и колегата й от ГЕРБ Александър Ненков, за когото от БСП заявиха, че съпругата му Пламена Ненкова работи в „Булгартрансгаз“. Освен това техни кумове били изпълнителният директор на държавното дружество Георги Гегов и жена му - депутатката от ГЕРБ Теодора Георгиева.

"Благодарение на съпругата ми „Булгартрансгаз“ спечели над 5-6 проекта към Европейската комисия за модернизацията на нашата газопреносна мрежа. Тя е един изключителен професионалист. Гордея се с това, което тя е направила“, заяви Ненков.

По думите му, когато се говори за един човек и се пита защо работи на някаква позиция, трябва да се отговори дали заслужава да бъде там.

„Ако не, е, аз съм готов да се извиня пред цялото общество. Тя е човек, който на 17 години започва да работи“, подчерта Ненков.

И уточни, че е започнала в Институт по икономическа политика и се издигнала за 8 години до позицията директор. Специализирала и в Англия със стипендия, в Унгария по покана на Унгарската академия на науките, както и в САЩ по покана на Държавния департамент.

"Започва в сектор „Енергетика“, не защото Георги Гегов е бил неин кум“, категоричен бе Ненков, който изтъкна, че са се сближили с него на по-късен етап. 

Депутатът от ГЕРБ попита дали това е въпросната „битка“, за която президентът каза, че ако управляващата партия иска, ще я получи.

„Това ли е тяхното разбиране - когато нямаш аргументи, давайте лично да атакуваме“, попита Александър Ненков.