Това обясни пред журналисти в парламента Моника Панайотова - един от 16-те народни представители от ГЕРБ, чийто вот беше "въздържал се" по проекта на сините, а не против, както всички останали от управляващата партия.
В крайна сметка, предложението за комисията беше отхвърлено.

"Една част от колегите просто искахме да покажем един вид закачка към Синята коалиция, тъй като при вота на доверие към правителството те гласуваха с "въздържал се", разясни тя, цитирана от БТА.

Панайотова била учудена от изводите в някои медии за разцепление в ГЕРБ.
"Уверявам ви, парламентарната група на ГЕРБ е изключително единна, дори с единността си да дразни останалите", категорична бе депутатката.

По думите й често за отговорни законопроекти от Синята коалиция казват, че гласуват "въздържал" се, за да не обидят управляващите.
"Глас "въздържал се" е глас "против", защото той отхвърля съответното решение", коментира Панайотова и добави, че действието на ГЕРБ е "една солидарност към тяхното парламентарно поведение".

"В никакъв случай не съм имала колебание по отношение на решението, защото моята позиция е, че парламентът е законодателен и контролиращ орган, който не трябва да бъде превръщан в разследващ", каза още Панайотова.
Според нея темите са удобни в условията на предизборна кампания, но трябва да има ясно разграничение между управляващите органи и институциите.

По-рано днес Иван Костов заяви, че отношенията между ГЕРБ и Синята коалиция от ден на ден стават все по-лоши.
"Никой от позициите си на властта не може да мачка политическите си противници. Това не може да се допусне – властта не е дадена на ГЕРБ, за да напада политическите си опоненти. Ние не сме противници – противници са тия, които вдигат цената на хляба", добави той.