8 от 16-те народни представители, които се изкушиха и паднаха в журналистическата клопка, бяха именно от управляващата партия. На сбирката, на която те трябваше да получат GSM-и по 6000 лева единия, не присъстваха само представители на Синята коалиция.

На заседанието си този следобед Изпълнителната комисия се запозна с цялостната ситуация, предизвикала публична дискусия и стигна до решението, че приема като недопустимо подобно поведение на народните представители от ГЕРБ, което уронва престижа на партията и е в противоречие с поетите отговорности за укрепване доверието на обществото към Народното събрание и връщане на доверието към институциите, се казва в официалното съобщение.

От комисията считат, че подобно поведение е несъвместимо с Устава и ценностите на ГЕРБ за нов морал в политиката. От управляващата партия обаче настояват останалите политически партии, чиито депутати са присъствали на въпросното мероприятие, да изложат публично своята политическа позиция по случая.

В заключение от ГЕРБ благодарят на разследващите журналисти, че чрез своето разследване са допринесли за заздравяване на дисциплината в партията.
"ГЕРБ винаги е подкрепяла подобни журналистически разследвания", се казва още в съобщението.

Веднага след избухването на скандала обаче, председателката на парламента Цецка Цачева заяви, че е недопустимо чрез подобни експерименти да се внушава на обществото, че парламентът не работи.

Вчера се заговори, че е възможно провинилите се депутати да бъдат глобени с по една заплата, което прави общо около 40 000 лева, но това не се случи и все още се обсъжда. Още преди това стана ясно, че те не могат да бъдат наказани по никакъв друг начин, освен с парична глоба заради отсъствието си от парламентарното заседание.

„Ние смятаме, че този шамар, който получиха от медиите и обществеността е достатъчно, знаете, че повечето от тях са представители на по-малки общини и те самите съзнават, че това уронва и техния авторитет и авторитета на ГЕРБ”, коментира тази вечер съпредседателят на ПГ на партията Красимир Велчев, цитиран от "Фокус".
Той посочи, че при повторно нарушение не само от тях, а и от други депутати, мерките ще бъдат много по-строги.

Засега не е ясно дали другите партии ще накажат по някакъв начин техните депутати, замесени в скандала.