Градският прокурор на София Христо Динев съобщи пред журналисти, че обвинението ще проверява защо вещото лице Стефан Бенчев е подал сигнал в полицията ден след изчезването им, както и действията на полицейските служители и защо не са уведомили прокуратурата веднага, съобщиха БНР и БТА.

Самият Бенчев снощи обясни пред bTV, че е подал сигнала на следващия ден, тъй като кражбата е извършена късно вечерта.

Според градския прокурор твърдението, че с изчезването на тефтерите се цели спирането на проверката за инициалите в тях, е инсинуация.

Те бяха откраднати на 5 ноември от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи графологична експертиза. Тефтерчетата били в чанта с други документи и пари. Кражбата станала, докато експертът поправял спукана гума, а сигналът е подаден в Шесто РПУ миналия четвъртък.

Основната версия на следователите е, че крадците са задигнали случайно тефтерчетата на Филип Златанов. Те са искали пари и не са предполагали какво точно задигат, съобщи "24 часа".

Главният прокурор: Чисто криминално деяние

Главният прокурор Сотир Цацаров вижда чисто криминално деяние в изчезването на тефтерите на Филип Златанов. По думите му това едва ли щяло да повлияе на по-нататъшния ход на делата, тъй като в съда имало заверени копия.

Цацаров не вижда теория на конспирацията в този случай и коментира, че не очаква, чисто юридически проблеми. Решението все пак е в ръцете на съда, коментира главният прокурор.

По думите му за прокуратурата не е фатално, че няма да може да изследва тефтерчетата на Златанов.

Цацаров иска информация за това кога и как експертът Стефан Бенчев е подал сигнал за изчезналата му чанта, как МВР е реагирало и какво се с случило с автомобила му.

"Ако има неправомерно поведение, ще има съответна реакция", каза Цацаров, попитан дали все пак не се проверяват и действията на експерта.

Престрелки в парламента заради кражбата

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева заяви пред журналисти в НС, че от записките на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси са били подбрани и изнесени отделни пасажи, съобщи БТА.

В декларация от името на ПГ на ГЕРБ, прочетена пред медиите, се настоява компетентните органи да предприемат мерки да бъдат открити изчезналите тефтерчета на Златанов.

"Защо това се случва сега, при смяната на властта, и защо вещото лице е сигнализирало органите на реда 24 часа след кражбата", попитаха обаче Караянчева и Ненков.

Те увериха, че ГЕРБ е най-заинтересованата страна да излезе на бял свят цялата истина, да бъдат разобличени всички "сценаристи", направили опит да дискредитират българския президент.

Кражбата и спекулациите са поредното издание на случая "Костинброд", обяви Караянчева. И определи изчезването на документа като лоша, пошла инсинуация. Затова всички компетентни органи трябва да си свършат работата по случая, отново настоя тя. По думите й изчезването на доказателство не означава делото да бъде прекратено.

Според Ненков не става въпрос за нещо друго, а за това, че "тъмни среди се опитват да манипулират общественото мнение".

В пленарната зала "Атака" поиска по случая с кражбата на тефтерчето на Филип Златанов да бъдат изслушани вътрешният министър Веселин Вучков и главният прокурор Сотир Цацаров.

Председателят на НС Цецка Цачева не удовлетвори искането, защото нямало писмено заявление.

Вчера Вучков призна пред Нова телевизия, че е разбрал за случая от медиите и коментира, че до този момент полицията не е знаела, че търси въпросните тефтерчета, просто работела по жалба за откраднати документи.

БСП: Това е амнистия за Златанов

"Изчезването на тефтерите е амнистия за Филип Златанов. Това прави невъзможно доказването на инициалите И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. В новото правителство имаме вицепремиер, който присъства в този тефтер", заяви на брифинг Кирил Добрев от БСП, цитиран от „Фокус“.

Той отправи въпрос към Меглена Кунева относно това как би коментирали изчезването на тефтерчетата.

„Вълкът козината си мени, но нрава не. Партия ГЕРБ е същата, която беше и преди две години“, заключи Добрев.

Мая Манолова коментира, че моментът на мистериозното изчезване не е случаен, а съвпада със старта на втория кабинет на Бойко Борисов.

"Това е моментът, в който поръчителите на това кой да бъде ударен и кой да бъде оправен, се настаняват по етажите на властта", посочи тя. По думите й инициалите от тефтерчетата са оживели и вече в цели имена са във властта.

Манолова отбеляза, че на старт е една от основните реформи, прокламирани от управляващите - в правосъдната система.

"Е, това дело го реформираха вече", коментира тя и добави, че очевидно реформата ще върви дело по дело.

По-рано днес пък правосъдният министър видя тежки медицински показатели в съдебната система заради случайното разпределение на съдии и откраднатите тефтерчета на Филип Златанов.

Вчера Калина Илиева, която бе избрана чрез системата за случайно разпределение на дела за съдия по делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ, си направи отвод. Чрез системата делото бе разпределено на Иво Дачев.

На първа инстанция Филип Златанов бе осъден на 3,5 г. затвор. Според запознати изчезването на тефтерчетата и липсата на заключение по назначената графологична експертиза може да срине делото. В тях Златанов е водил записки как да бъдат решени различните преписки, като има инициали като Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф.

Процесът срещу Златанов в апелативния съд ще се гледа на 20 ноември.

АНКЕТА: Случайно ли е изчезването на тефтерите "Златанов"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Цвета Караянчева срещу Мая Манолова