Съобщението за избирането на съдия Илиева бе съпроводено с подчертаване на факта в някои медии, че тя е командирована от Софийския районен съд, поради което би могло да се накърни безпристрастното разглеждане на делото.

С оглед избягване на такива съмнения, магистратът си направи отвод, съобщиха от пресцентъра на Софийския градски съд.

Отново чрез системата за случайно разпределение, делото бе разпределено на съдия Иво Дачев. Извършена бе и вътрешна проверка защо номерът на делото не присъства в системата на Висшия съдебен съвет, която показа, че е възникнал технически проблем с интернет връзката.

Номерът на делото е генериран, но заради срив в системата не е получен. Проблемът е отстранен в ранния следобед днес и номерът на делото вече присъства в системата.

От съда припомнят, че синдиците в КТБ трябва да бъдат назначени от Фонда за гарантиране на влоговете, а не от съдията по делото.

На 6 ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на КТБ. След тази стъпка централната банка бе длъжна да поиска от съда да обяви в несъстоятелност КТБ.
Мотивите на БНБ за отнемане на лиценза бяха отрицателен капитал на банката в размер на 3.7 млрд. лв. и необезпечени кредити за 4.2 млрд. лв.

Вчера председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова съобщи, че 10 банки ще изплащат гарантираните влогове в КТБ

Правителството предложи законови промени, които да дадат възможност повече от една банка да изплаща гарантираните влогове.

Такси за теглене или други операции няма да се плащат. Парите ще се изплащат само в левове. Ако сметката е валутна, обръщането на сумата ще става според курса за 4 декември – датата, обявена за старт на плащането.