Държавният глава каза това пред журналисти, след като участва в юбилейна сесия в БАН, посветена на 50 години от създаването на първия изчислителен център в България, предаде „Фокус”.

"Доколко реална е възможността за предсрочни избори, могат да кажат на друго място, защото това зависи от правителственото мнозинство. Аз разсъждавам върху това какво би означавало едно подобно действие за България – незабавно да се върви към правителствена оставка, да започнат консултации, които са задължителен кръг по Конституция, и при липса на резултат за формирането на ново правителство, да се назначи служебно такова", коментира Първанов.

Той допълни, че би изпълнил своя конституционен дълг и такова правителство ще има, но България ще загуби най-малко пет месеца до изборите.
"Страната ще бъде без правителство със солиден парламентарен тил и без гаранция, че след изборите може да се направи действено мнозинство и работещ кабинет", защото при един фрагментаризиран парламент нещата могат да отидат още на по-зле, което означава в условията на криза задълбочаване на тези процеси", каза още държавният глава, цитиран от БТА.

"Разбира се нещата понякога не зависят от нашите субективни желания, а от обективните процеси. Когато едно правителство разбере, че не може да управлява според неговите намерения и програма, и когато хората, гражданите, избирателите пък не искат да бъдат управлявани постарому, то тогава нещата отиват към един подобен вариант", добави Георги Първанов.

Той уточни, че не очаква друга партия в този парламент да може да състави кабинет, ако правителството на ГЕРБ подаде оставка.
"Ако ГЕРБ не желае да участва в нова комбинация, да направи друга конфигурация за управление, не очаквам някой друг да може да реализира кабинет и не би било реалистично", каза президентът в отговор на въпрос дали БСП няма да успее, като втора сила, да състави правителство.

Първанов бе помолен да коментара и изказването на шефката на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова, която заяви, че "политик с авторитета му ще изпълни с ново съдържание президентския пост и това ще е най-големият позитив от кандидатирането му".
"Началниците на кабинетите ги разбират тези неща, а и не е работа на президента да коментира началниците на кабинетите или други административни лица", каза той.

Държавният глава заяви, че не може да коментира и доклада на Уикилийкс за Бойко Борисов, защото не го е чел.

По-рано днес премиерът уточни, че засега не вижда смисъл от предсрочни избори, но ако наесен управлението на ГЕРБ не е стабилно, лично ще предложи такива, защото няма никакви притеснения.
Думите му бяха потвърдени и от последното изследване на МБМД, според което, ако сега има предсрочен вот, управляващата партия би спечелила 51%.