Някои социолози рано обещаха бърза смърт на партията, но хората не са с подобни нагласи, коментира изследване на МБМД социологът Мира Радева. Проучването е правено в средата на май сред 1011 души. Хората, които казват, че едни избори няма да променят нищо, са много прави, каза още тя пред bTV.

В отговор на въпрос за кого биха гласували резултатите са – за ГЕРБ - 34,1%, Коалиция за България – 14,5%, ДПС – 4,1%, Синята коалиция – 3.6%, "Атака” – 3,2%.
За движението АБВ на Георги Първанов биха гласували 2,7% от анкетираните. В такъв случай следва да добавим процента за Коалиция за България и така те получават 17-18% от гласовете, посочи Радева.

Социолозите отчитат спад с почти 10% на хората, които няма да гласуват. Това означавало, че има електорална мобилизация.
Така, като се извадят 33,7% от хората, които не са определили за кого биха гласували, ако изборите бяха днес, то тогава данните са следните – ГЕРБ взима 51,66% от гласовете, Коалиция за България – 26%, изведе данните Радева.
В парламента биха влезли също Синята коалиция – с 5,45 на сто от гласовете и "Атака" – с 4.84%.
"Това означава, че ГЕРБ ще получи пълно мнозинство в Народното събрание. Говорим обаче за изменчиви нагласи", предупреди тя.

По думите й ГЕРБ нямат нужда да предизвикват избори - те имат подкрепата на независимите депутати и са бетонирани. Вчера премиерът Бойко Борисов не изключи предсрочни избори заради ексцесиите пред софийската джамия миналата седмица.

Забавянето на обявяването на кандидатура за президент може да се окаже голям минус за ГЕРБ, коментира по-късно на пресконференция Мира Радева и изнесе нови данни от изследването, предаде БТА.
29.2 на сто от анкетираните заявяват, че биха подкрепили Бойко Борисов за президент. Меглена Кунева би получила 11.8 процента, а Стефан Данаилов - 11.6 процента. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов има 1.9 на сто от гласовете, Лютви Местан от ДПС - 1.7 на сто, Волен Сидеров ("Атака") - 2.5 на сто, а Симеон Сакскобургготски - 1.1 на сто.
Десните кандидати по думите на социолога стоят доста зле - Светослав Малинов събира подкрепата на 1.4 на сто, а Румен Христов - на 1.1 на сто.

На друг въпрос, който измерва степента на категоричност в отговорите, 24.4 на сто декларират, че със сигурност биха подкрепили Борисов за президент. Твърдата подкрепа за Кунева е 15.4 процента. Тя се увеличава, дори и без Кунева да е започнала кампания, отчита Радева.
Според нея това показва, че в обществото се търси алтернатива на управлението на ГЕРБ и на Бойко Борисов, но хората не знаят къде да я намерят.

12.2 на сто биха подкрепили със сигурност Стефан Данаилов като кандидат на левицата, 9.6 на сто - Сергей Станишев, ако имаше възможност той да се яви на президентските избори. 4 на сто са твърдо за Красимир Каракачанов, който изпреварва десните кандидати.

Данните сочат, че, ако на втори тур се явят Бойко Борисов и Меглена Кунева, лидерът на ГЕРБ ще спечели с 31.8 на сто срещу 22.1 на сто. Борисов ще има по-висок резултат, ако се изправи срещу Стефан Данаилов - 33.3 на сто срещу 15.5 процента.
При вариант Росен Плевнелиев и Меглена Кунева на балотаж се получават почти равни резултати - 23.3 на сто срещу 23.8 на сто. Ако Росен Плевнелиев застане срещу Стефан Данаилов, би получил 27.3 процента срещу 16.2 на сто за Данаилов.

На изборите за президент със сигурност смятат да гласуват 46 на сто от анкетираните, 22 на сто ще гласуват, но още не са решили за кого, 15 процента не са сигурни дали ще отидат до урните, а 15% категорично не възнамеряват да участват във вота.
На местните избори със сигурност са решили да участват 49 процента, 24 на сто ще гласуват, но още не знаят за кого, 14 процента не знаят дали ще дадат гласа си, а 11 процента са сигурни, че няма да гласуват.
55 на сто от анкетираните биха предпочели за кмет на тяхната община да бъде избран нов човек, а 25 на сто искат досегашния.

При избора на общински съвет листата на ГЕРБ биха подкрепили 31.4 на сто от анкетираните, на левицата - 14.2 на сто, на ДПС - 4.4 на сто, на Синята коалиция - 3.9 процента, на АБВ - 3 на сто , а на "Атака" - 2.3 на сто.

Последна актуализация в 15,45 ч.