Първанов се обоснова с твърденията на социолозите за разликата между ГЕРБ и БСП, която в момента е във вреда на социалистите, предаде БНТ.

Той заяви, че затова е предприел обиколки в страната, с цел да мобилизира партията и да предизвика отварянето на столетницата към обществото и към потенциални коалиционни съюзници.
Според него това трябва да бъде коалиция на духа, максимално отворена, в която да бъдат привлечени много от независимите кметове, да се търси и диалог с гражданските структури, предаде БТА.

Първанов заяви, че няма да отговаря на нито една персонална атака, няма да влиза в личностни битки и нападки, защото знае каква тревога това предизвиква в хората от БСП.
По-рано лидерът на БСП Сергей Станишев отправи критики към Първанов по повод предложението му за пряк избор на председател на партията от партийните организации по места. Според Станишев идеите за отлагане на конгреса и на избора на лидер са "български дребни мишкувания".

"Аз поставям въпроса за политиките, които БСП трябва да произведе и да налага. Никак не ми е безразлично самочувствието, кондицията на БСП, за да си позволя да вляза в лична полемика. Мисля, че тези, които го правят, са в един дълбок грях към партията", заяви Първанов.

Според него за да има БСП повече симпатизанти, на предстоящия конгрес трябва да предложи силна, работеща алтернатива на сегашното управление. Затова за Първанов конгресът е изключително важен.

 „Да се даде зелена улица за създаването на голяма коалиция и да се тръгне към формирането на един силен екип, който хората да приемат като реална алтернатива, както на най-високо ниво, така и за отделните министерства, за отделните ведомства."

Според Първанов това трябва да бъде „коалиция на духа", максимално отворена, в която да бъдат привлечени много от независимите кметове. Трябва да се търси и диалог с гражданските структури, земеделски и патриотични организации.