Протестите пред гръцкия парламент белязаха приемането на поправка, която налага нов данък върху недвижимото имущество, за да се запълнят публичните дефицити и да се спазят бюджетните цели на страната, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Данъкът, който е част от мерките за строго ограничаване на разходите, наложен от кредиторите на Атина, предизвика недоволство в Гърция, където над 70 на сто от населението са собственици на недвижим имот.
Той беше приет чрез поименно гласуване, на което само социалистическото мнозинство бе за въвеждането на данъка (155 гласа в 297-местния парламент). Опозиционните партии се противопоставиха.

По време на гласуването протестиращите пред сградата на парламента се опитаха да пробият полицейския кордон пред входа. Полицията бе замервана с камъни и бутилки. Органите на реда пък използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите.
20 полицаи и четирима протестиращи са ранени в сблъсъците, а осемнадесет от протестиращите са арестувани, предаде Би Би Си.

Днес Атина е блокирана от стачка в обществения транспорт заради затягането на мерките за строго ограничаване на разходите. В протеста се включиха всички служители в градския транспорт. Тя беляза и началото на 48-часовата стачка на такситата, съобщи АФП, цитирана от  БГНЕС.
Първите протестират срещу намаляването на заплатите и съкращенията, а вторите - срещу отварянето на сектора за конкуренция.
В петък е планирана нова стачка на метрото, трамваите и влаковете към предградията.

През нощта избухна взрив пред офиса на управляваща партия в Гърция - ПАСОК на остров Родос, предаде РИА Новости.
Бомбата е била заложена пред централния вход на сградата. Пострадали няма, но има материални щети. На мястото на инцидента бе открита прокламация, в която атентаторите обясняват причината за взрива.
В неделя група от около 60 активисти на студентско движение завзе студиото на централната телевизия на Гърция - NET, докато се излъчваха новините.