До сряда Гърция трябва да утвърди мерки за рационализирането на системата си за ДДС и за разширяване на данъчната основа. Това се посочва в приетите тази нощ решения на лидерите на Еврогрупата, предаде БТА.

В същия срок Атина следва да продължи преговорите си с МВФ, за да получи нов заем.

Страната трябва да приеме също мерки за осигуряването на устойчивост на пенсионната система.

Атина трябва до сряда да гласува пълна правна независимост на националната статистическа служба (през последните години се появиха сведения, че националната статистика на Гърция е манипулирала данни - бел.ред.).

Гърция трябва да въведе полуавтоматична система за ограничаването на бюджетните разходи в случай на преразход въз основа на взаимодействие с фискален съвет.

До 22 юли Гърция трябва да гласува граждански процесуален кодекс и да въведе в националното си законодателство директивата за възстановяване на банките.

Вижте снимки от срещата на върха >>

Едва на основата на гласуването на тези текстове от парламента в Атина ще бъде възможно началото на преговори по трета спасителна програма (нов заем от ЕС), се посочва в решенията.

Какво още се иска от Гърция

Настоява се за преразглеждане на колективните трудови договори.

Предвижда се предприемането на решителни действия спрямо неизрядните платци по кредити.

В решенията влиза необходимостта от избягването на политически назначения в банките, както и в гръцкия фонд за финансова стабилност.

Като възможна мярка е отбелязано продължаването на приватизацията на енергопреносната мрежа, освен ако не бъдат намерени други заместващи мерки.

Гръцките власти ще разработят приватизационен график, а Атина се съгласи с предложението да прехвърли държавни активи на стойност 50 милиарда евро в независим фонд. Този фонд ще се намира в Гърция, ще бъде управляван от гърци, но под надзора на институциите на ЕС.
Така ще бъдат осигурени най-добрите цени при продажбите на посоченото имущество, се посочва в текста.

Гръцкото правителство поема обещанието за деполитизация на държавната администрация и за намаляването на нейните разходи.

Всички тези мерки ще бъдат предприети по график, одобрен от институциите на ЕС. В Гърция ще бъдат изпратени наблюдатели от европейските институции, които ще следят за спазването на графика и за извършената по него работа.

Преди да приемат законодателство в посочените области, гръцките власти първо ще трябва да го съгласуват с представителите на ЕС в разумни предварителни срокове.

Пояснява се, че изброените мерки са "минимум от условия" за започването на преговори за нов заем.

Финансовата спасителна програма

На срещата на върха в Брюксел лидерите на еврозоната отбелязват, че възможните финансови нужди по новата програма могат да са в размер между 82 и 86 млрд. евро.
Институциите на ЕС обаче са призовани да преоценят и намалят финансирането чрез алтернативен фискален път или чрез по-високи приходи от приватизация.
Отделно се предвижда инвестиционен план на стойност 35 млрд. евро за Гърция.

Засега на Атина се отпуска спешен "мостови" заем от 7 милиарда евро до края на юли и 5 милиарда евро за август.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За постигнатото споразумение с кредиторите.