Шефовете на Европейската централна банка Марио Драги и на Международния валутен фонд Кристин Лагард обсъдиха снощи в Берлин с германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обща позиция за дълговата криза на Гърция, която е на ръба на неплатежоспособността, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Петимата лидери се уговориха да продължат много интензивно работата в близките дни и да поддържат контакт както помежду си, така и с гръцкото правителство, съобщи кабинетът на Меркел.

Според германския вестник "Велт" петимата са изготвили обща позиция, за да направят на Гърция последно предложение.

На срещата, продължила около два часа и половина, не е присъствал гръцкият премиер Алексис Ципрас, който в Атина очаквал телефонно обаждане, пише "Велт".

Но според дипломатически източник петимата лидери не са му се обадили по телефона.

Споразумение под формата на ултиматум за Гърция от страна на кредиторите не е било обсъждано на състоялата се петстранна среща в Берлин. Това пояснил пред гръцкия сайт нюз.ин европейски източник, предаде БТА

Преговорите между Гърция и кредиторите й - ЕС и МВФ, са в безизходица, напомня АФП.
Кредиторите искат конкретни реформи за оздравяване на гръцката икономика и бюджетни съкращения, за да деблокират последния транш от 7,2 милиарда евро от общо 240 милиарда евро помощ, уговорена през 2010 г.

Ципрас: Искат абсурдни реформи

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изказа остро по адрес на кредиторите, като заяви, че исканите от тях реформи са „абсурдни“ и само задържат прогреса на преговорите, съобщава АФП, цитирана от "Фокус". 

Невъзможността да се стигне до споразумение досега не е заради предполагаемата неотстъпчива, безкомпромисна или неразбираема позиция на гръцката страна. Тя е поради настояването на определени институционални актьори да се подчиним на абсурдни предложения, както и демонстрираното от тях пълно пренебрежение към демократичния избор на гърците“, заяви Ципрас.

Министър: Може да се обърнем към народа

Ако няма честен компромис трябва да се обърнем към народа за избори, цитира днес гръцкото радио Скай министъра на труда Панос Скурлетис.

Той посочил, че предсрочни избори може да има, ако споразумението с кредиторите не е на базата на "честен компромис" с тях, като допълнил, че приоритет за правителството трябва да бъде плащането на заплати и пенсии вместо транша към МВФ, който Атина е задължена да погаси на 5 юни.

Решението на гръцкия проблем ще бъде дадено от политическото ръководство на Европа, гръцкото правителство направи максимални отстъпки, няма повече място за отстъпки, каза още министърът.