Дянков стигна и по-далеч като посочи, че южните европейски страни са свикнали с трансфери на средства от Брюксел, но не това е изходът от затрудненото им положение.
"Хората там са станали лениви и са свикнали да получават пари от Брюксел. Шири се схващането, че „ако искаме достатъчно упорито, те все някак ще ни дадат повече", каза министърът, който по този начин дублира скандално изказване на шефката на МВФ Кристин Лагард.
"Трябват реформи. Ние, както и държавите в Централна и Източна Европа, сме свикнали да разчитаме на себе си. България го доказва", допълни Дянков. 

Финансистът разкритикува и отношението на част от европейците към България, като го определи за незаслужено. "Странно е как Гърция е член на шенгенската зона, а България не може да се присъедини. Ние сме на път да изпълним всички критерии за влизане в еврозоната, което ни прави готови за валутния съюз", посочи Дянков.

Той обвини Гърция и за контрабандния внос на алкохол и цигари в България. Според него 90% от контрабандата влиза през гръцката граница. "Водили сме безброй дискусии с нашите гръцки колеги. Предложихме им дори да ги подпомогнем при проверките по гръцките пристанища. Фактът, че нищо не се получи, се дължи не на последно място и на това, че гръцките институции не работят както би трябвало да работят. Защо да правим проверки по границите, след като така или иначе получаваме пари от Брюксел? Аз като министър на финансите на България разчитам на приходите от митницата. В Атина очевидно не", допълни вицепремиерът. 

Симеон Дянков обвини и колегите си от Южна Европа, че не са реагирали адекватно през 2009 г. на признаците на задаващата се криза. "Тогава се казваше: „Не е толкова страшно, кризата ще отмине, хайде да отидем да обядваме". Оттогава насам много неща се промениха, новите дясно-центристки правителства в Испания и Португалия започнаха реформи, които отдавна трябваше да бъдат направени", каза още в интервюто министърът.