Световните агенции отбелязва, че на практика това е ултиматум към гръцката страна след снощното заседание в Брюксел на министрите на финансите на държавите от зоната на единната европейска валута, предаде БТА.

След четиричасовото заседание на първите финансисти от Еврогрупата, нейният председател Йерун Дейселблум каза, че в петък е възможно да има нова среща, като добави, че "това зависи от гърците".

"Силните ми предпочитания са да има удължаване на тази програма и все още мисля, че това е възможно", каза той на пресконференция в Брюксел.

По думите му "положителен изход" ще има, ако Атина поиска удължаване на действието на сегашната програма, която е достатъчно "гъвкава", съобщи АП.

Според източник от централата на ЕС, цитиран от Ройтерс, на това заседание гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е отхвърлил предложението на партньорите си за удължаване на действието на спасителната програма.

Агенциите припомнят, че Гърция предпочита спиране на тази програма и заменянето й със схема за временно финансиране.

Мотивът на левите в Атина е, че действащата програма налага строги мерки за бюджетни икономии, а левицата спечели изборите с обещанието да сложи край на политиката на строги икономии.
 
Кредиторите от Еврогрупата обаче настояват продължаване на досегашната спасителна програма, за да има повече време за преговори с гърците за намирането на решение.

"Нямам никакво съмнение, че през следващите 48 часа Европа ще успее да (излезе с предложение), за да започнем истинската работа и да договорим нов (спасителен план)" за Гърция, каза Варуфакис след края на заседанието. Той прояви оптимизъм, че "Европа ще направи обичайния си номер: ще извади добро споразумение... от ситуация, която изглежда патова". 

МВФ: Първо реформите

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че МВФ няма да може да праща пари на Атина по нейната кредитна линия, ако "тройката" на международните кредитори не завърши поредния анализ на резултатите от реформите в Гърция.

"За разлика от европейската програма за помощ, която ще завърши на 28 февруари, програмата на МВФ за Гърция завършва през март 2016 г. Обаче без изпълнение на реформите и на бюджетните условия, което да бъде потвърдено от анализ на тройката, МВФ не може да отпуска средства на Гърция", каза тя.

"В това е разликата между термините "удължаване на програмата" и създаване на "временна програма".

Удължаване означава процесът да бъде продължен, което включва и отпускането на пари при съществуващите условия. А временна програма означава изработване на нови условия, за което е нужно време", отбеляза Лагард.

Реакции на разочарование

Като "разочароващ" определят световните медии провала на снощната редовна среща на Еврогрупата по проблема за Гърция, подчертавайки, че новото гръцко правителство трябва спешно да вземе решения, съобщава в. "Етнос", цитиран от БТА.

В. "Ню Йорк таймс" пише, че срещата на Еврогрупата е завършила с "горчивина", като е отслабила по-нататъшните надежди за бързо решение. Вестникът изтъква, че малко преди края на срещата гръцки представител е отхвърлил последното предложение на европейските кредитори, като "абсурдно" и "неприемливо".

Британският "Гардиън" посочва, че Гърция не е успяла да се споразумее за спасителен план с финансовите министри от еврозоната и че преговорите, дали последен шанс за удължаване на текущата програма преди нейното изтичане на 28 февруари, са приключили без споразумение.
 
Гърция все повече се доближава до оттегляне от еврозоната, след снощните разговори на финансовите министри, посочва вестникът.