В решение от юли 2008 година Брюксел се е разпоредил Гърция да си върне тези държавни помощи, но досега страната не е направила това.
"Връщането на незаконните и несъгласуваните помощи цели да възстанови равните условия на конкуренцията на единния пазар", заяви днес еврокомисарят за конкуренцията Хоакин Алмуния.

"Комисията е решена да вземе всички необходими мерки, за да направи така, че страните членки да изпълняват задълженията си (в частта им за изискване на неправомерните държавни помощи - бел. ред.)", допълни Алмуния.

Гръцкият закон разрешава на компаниите да намаляват с до 35 на сто от печалбите за 2003 и 2004 година облагаемата си данъчна база, когато става дума за проекти в редица сектори (производство на текстилни продукти, основни метали, автомобилостроене, минна промишленост, земеделие и риболов и други).

Компаниите трябваше да използват освободените си от данък приходи, за да финансират разходите си по придобиването, изграждането и разширяването на заводи, покупки на оборудване, коли, разходи по преместване на дейности, лизинг, обучение и квалификация на персонала, обяснява Комисията. Брюксел обаче прецени от юли 2007 година, че този режим вече е несъвместим с правилата на конкуренцията в ЕС. Оттогава гръцките власти не са дали "никаква информация в потвърждение, че са си върнали помощите, така че Комисията реши да сезира Европейския съд", се посочва в днешното комюнике на Комисията на ЕС.