Приемането на бюджета беше съществена стъпка в усилията на Гърция да убеди международните кредитори да отпуснат важен спасителен заем, без който страната би фалирала.

В бюджета се предвижда спад на БВП с 4,5 на сто, ръст на безработицата до 22,8 на сто и съкращения в размер на около 9,4 млрд. евро, предаде радио Скай.
Предвидено е орязване на заплати и пенсии съобразно изискванията на кредиторите, за да бъде отпуснат нов транш от спасителните заеми за Гърция в размер на 31,5 милиарда евро, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хиляди протестиращи се събраха пред сградата на парламента в Атина на протест срещу заложените в бюджета за догодина икономии за шеста поредна година, предаде ИТАР-ТАСС. По предварителни данни на полицията в протеста участват около 15 хиляди души.

Вотът се разглеждаше като тест за доверието в трипартийната коалиция на премиера Андонис Самарас, която се опитва да изведе страната от дълговата криза и продължаващата вече пет години рецесия.

При гласуването миналата седмица на новите рестриктивни мерки десетки хиляди преминаха в шествие по улиците на гръцката столица. Демонстранти хвърляха камъни, парчета мрамор и коктейли Молотов по полицията, която отговори със сълзотворен газ и водни струи, напомня агенцията.