Това заяви пред Нова телевизия посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън. 

Както вече стана известно - приятелката на един от терористите в Париж, която се издирва, е преминала през Турция малко преди атаките и след това е влязла в Сирия.

По повод критиките, че турската страна е позволила това, президентът Реджеп Ердоган, заяви, че вижда двуличие в реакцията на Запада и попита "разузнавателната служба не следи ли онези, които са били освободени?".

Според Джонатън Алън обаче именно заради такива случаи трябват нови мерки и може би промени в законодателството в България.

Въпросът за мен е дали има закони срещу тероризма в България, дали има достатъчно средства за контрол на границата", заяви дипломатът, но подчерта, че Великобритания има много добро сътрудничество с нашите служби, особено с ДАНС. 

Ние много сме благодарни на българските власти, защото България се грижи за външна граница на Европа, добави Алън.

Той напомни, че външният министър на Великобритания ще е утре на посещение у нас и заедно с другите теми той ще коментира с президента и премиера на България борбата с тероризма. Освен Филип Хамънд, у нас идва и държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Има заплаха срещу всички държави, особено с конфликта в Сирия. За съжаление, мои съграждани искат да ходят в Сирия. Свободата е нашата най-важна ценност, хората имат право на свободно движение в ЕС. Ние искаме гражданите на нашите държави да живеят свободно и нашите власти правят всичко възможно да спрат атентатите, но не е възможно да спрат всичко”, добави посланикът.

Според него най-важното нещо е всички да останем заедно, защото имаме общи ценности. Терористите искат борба, те искат ние да бъдем един срещу друг и ние да вярваме, че те представляват исляма, подчерта той.

По повод вътрешните проблеми в България британският дипломат заяви, че се очакват резултати в съдебната система, прозрачност и електронно правосъдие.
Той изтъкна, че най-важното е институциите могат да бъдат независими и да няма политически натиск.

Джонатън Алън скоро приключва своя мандат в България. Неговият наследник на поста е дама - Ема Хопкинс, която ще пристигне след три месеца.