Това заяви председателят на комисията Евтим Костадинов по повод обявените резултати от проверката за българските дипломати, цитиран от "Фокус".

От проверените 462-ма дипломати, 190 са били агенти на ДС. Трима не подлежат на проверка. 26 души са починали и имената им не се оповестени.

По думите на Костадинов от досегашните проверки на комисията може да се направи изводът, че най-висок процент на служителите, сътрудничели на ДС, е установен в МВР и МВнР.

Някои от имената на дипломати - сътрудници на ДС вече са излизали в други проверки на комисията, като бившите заместник-външни министри Феим Чаушев от предишното и Красимир Костов от сегашното правителство.
Други обаче все още заемат ключови постове зад граница, предаде БНР. Част от тях са: постоянният ни представител в ООН - Райко Райчев, и посланците в Москва - Пламен Грозданов, в Катар - Николай Иванов; във Ватикана - Никола Калудов; в Лондон - Любомир Кючюков; в Токио - Любомир Тодоров; в Турция Красимир Тулечки; в Берлин - Иво Петров; в Мадрид Иван Христов; в Лисабон - Иван Иванов; в Стокхолм Иван Цветков; в Кайро и Арабската лига - Иван Гайтанджиев; в Украйна - Захари Радуков; в Китай - Георги Пейчинов; в Женева - Ганчо Ганев; в Букурещ - Валентин Радомирски; новият посланик в Косово Боби Бобев; в Рим - Атанас Младенов; в Атина - Андрей Караславов, цитира справката националното радио.

В списъка са и малко позабравени имена, като бившият кмет на Стара Загора Цанко Яблански (посланик в Израел от 1999 до 2003 г.) и бившият ни посланик във Вашингтон до 1994 година Огнян Пишев; бившият посланик в Швейцария Елена Кирчева; Любен Гоцев, експосланика ни в Източен Берлин до 1991 г. Петър Междуречки и Иван Палчев.

Сътрудник на ДС е бил и доскорошният говорител на Външно министерство Драговест Горанов, който от 2003 до 2006 г. бе посланик в Делхи.

Пълният списък е публикуван на интернет сайта на Комисията по досиетата: http://www.comdos.bg.
Поради големия брой обявени имена от външното министерство казаха за “Хоризонт“ че ще излязат с официално становище най-рано утре.