Той отправи предупреждението в Брюксел, където участва в международна конференция, посветена на нововъзникващите терористични заплахи от Западна Африка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"В Европа бе отчетено значително понижение на броя на терористичните нападения, извършени от ислямистки групи, и това ни накара да забравим за реалността, че тези групи продължават да са активни", каза Уейнрайт.

Предупреждението на директора на Европол бе отправено непосредствено след разкритията за терористичната заплаха срещу Великобритания, Германия и Франция, припомня АП. Разкриването на заговора в Пакистан от представители на американското разузнаване доведе до повишаване на ударите с безпилотни самолети в района на границата с Афганистан.

Планираните нападения, за които бе съобщено вчера, е трябвало да бъдат подобни на нападенията в Мумбай, Индия, отпреди две години, допълва Асошиейтед прес.

Същевременно днес представител на пакистанското разузнаване, пожелал да запази анонимност, съобщи, че осем германци и двама британски братя стоят зад разкрития заговор за нападения срещу европейски мишени, предаде Асошиейтед прес.

Единият от двамата британци е бил убит в неотдавнашно нападение с американски безпилотен самолет в Пакистан. Той е идентифициран като Абдул Джабар и е бил родом от окръг Джелум, в Пакистан. Джабар е станал жертва на удар с безпилотен самолет на 8 септември.

Представителят на пакистанското разузнаване допълни, че Пакистан, Великобритания и Германия също са следили заподозрените и са проследявали телефонните им обаждания до европейски градове, докато те планирали нападенията. Той допълни, че заговорът не е представлявал непосредствена заплаха за Европа.
Представителят на пакистанското разузнаване добави, че заподозрените се укриват сега в племенния район Северен Вазиристан в Пакистан, където в последно време бяха извършени повечето от ударите с американски безпилотни самолети.

Според публикация във в. "Дейли Телеграф"  източник от разузнаването в Исламабад твърди, че планът предвиждал терористите да открият огън по минувачи на улиците в европейски столици, а след това да атакуват знакови сгради. Атаките щели да бъдат координирани и за максимален ефект щели да бъдат насочени срещу финансови институции. Клетките обаче още не били пристигнали в Европа и мишените са неизвестни.

Пак според източници от разузнаването, цитирани от в. "Дейли телеграф" днес, най-малко 20 британци преминават терористично обучение в Пакистан за нападения като тези в Мумбай и самоубийствени атентати във Великобритания.