Здравословното състояние на словашкия премиер Роберт Фицо се подобрява след извършеното по-рано този месец покушение срещу него, съобщи словашкото правителство и от болницата, където той е настанен на лечение, предаде Ройтерс.

Нападателят простреля Фицо с четири куршума от близко разстояние, докато на 15 май премиерът поздравяваше сподвижници след изнесено правителствено заседание в централния словашки град Хандлова.

Фицо беше улучен в стомаха и откаран в сериозно състояние, с риск за живота, в болница в областния център Банска Бистрица. 59-годишният политик претърпя незабавно няколкочасова операция, последвана от втора, два дни по-късно.

Университетската болница "Франклин Делано Рузвелт" в Банска Бистрица съобщи в дневния си отчет, че оттогава той се подобрява, като днешният преглед е потвърдил това, предава БТА.

"Въз основа на резултатите от прегледите днешното заседание на медицинската комисия потвърди постепенното подобряване на здравословното състояние на министър-председателя", съобщи правителството без повече подробности.

Нападението, което е първият сериозен опит за убийство на европейски политически лидер за последните повече от 20 години, подчерта дълбокото политическо разделение в словашкото общество, посочва Ройтерс.

Полицията задържа нападателя на място. Прокуратурата по-късно обвини Юрай Цинтула в опит за предумишлено убийство, като той остава в ареста.

71-годишният обвиняем заяви пред съда, че е искал да нарани, но не и да убие словашкия премиер, защото не е бил съгласен с политиката на правителството му. 

Почти веднага след покушението властите обявиха, че опитът за убийство е по политически подбуди, а всички световни лидери, ЕС и НАТО осъдиха посегателството върху премиер на европейска държава.