Дьо Кершов посочва пред изданието „EU Observer”, че българското разследване на атаката най-вероятно ще приключи през следващия месец, предаде "Фокус".

Американски и израелски представители настояват ЕС да включиха „Хизбула” в списъка си с терористични организации, ако бъде призната за виновна за атентата в България. Това ще направи незаконно изпращането на парични средства от поддръжници на ливанското движение в Европа.

Но Жил дьо Кершов посочва, че ситуацията не е лесна. Според него сред страните от ЕС няма консенсус за това дали включването в „черния списък” на „Хизбула” ще бъде полезно или не.

"На първо място, ние се нуждаем от заключения със силни доказателства, че зад атентата в Бургас стои военното крило на "Хизбула". Това е необходимо според законовите норми", допълва експертът по тероризъм.

В средата на ноември м.г. вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че вече има "достатъчно информация, която ни дава основание да имаме предположения за извършителите на атентата в Бургас, но към момента нямаме безспорни доказателства, които публично да могат да бъдат оповестени".

САЩ включиха "Хизбула" в списъка им на терористичните организации още през 1995 г. Нежеланието на Европа да направи подобно нещо накара Джон Бренан, най-високопоставения съветник на американския президент Барак Обама в сферата на борбата с тероризма през октомври м.г. публично да порицае ЕС.

В Дъблин Бренан, който преди седмици бе номиниран за шеф на ЦРУ, заяви, че фактът, че "Хизбула" не е посочена като терористична организация прави по-трудна защитата на "нашите страни и граждани". Той призова ЕС да се присъединят към мерките, взети от САЩ спрямо ливанската групировка и то не само като признаят терористичните и криминалните дейности на "Хизбула", но и като ги осъдят и попречат на тези дейности, подчерта тогава Бренан, припомня "Джерусалем пост".