Петер Сиярто каза, че скорошните събития демонстрират, че терористичната заплаха е станала по-голяма от когато и да е в Европа, предаде Magyar Hirlap, цитирано от Агенция "Фокус".

Според министъра, въз основа на случилото се това лято, може да се каже, че ситуацията със сигурността в Европа никога не е била толкова лоша и че заплахата на тероризма никога не е била толкова сериозна.

„Би било задължение на европейските лидери да гарантират сигурността на континента. Тези, които не могат да направят не са достойни да стоят на постовете си“, заяви Сиярто.

„Стандартът на европейските реакции при последните нападения в Барселона и във Финландия е притеснителен. Европейските лидери изпращат съболезнования след подобни атаки, но след това продължават изказванията си, казвайки, че няма да позволят да бъдат заплашвани и че няма да позволят живота на европейците да бъде променен“, посочи той.

Според министъра тези лидери „не разбират реалността“ и „ако това е единственото, на което са способни, тогава не са силни думите, че Европа е подложена на опасност“.