Първата резолюция беше гласувана също голямо мнозинство в началото на юни.

Бяха отхвърлени предложенията за въвеждане от Еврокомисията на допълнителни критерии за присъединяване към Шенгенската зона, като организираната престъпност и корупцията.

Според текста на резолюцията, двете страни "изцяло са приложили достиженията на правото от Шенген", което е единственото предварително условие за тяхното присъединяване към свободната от граничен контрол зона. ЕП отбеляза още, че България и Румъния засвидетелстват "постоянна подкрепа и солидарност като партньори, на които може да се разчита" и неизменно допринасят за граничния контрол и сигурността като част от ЕС. Резолюцията допълва, че Шенгенският кодекс е единственото законодателство, което поставя условията за присъединяване към пространството.

"България и Румъния заслужават да бъдат в Шенгенското пространство. Те отговарят на всички необходими критерии. Техните граници са сигурни. Аз призовавам всички държави членки да вземат решение за разширяване на зоната единствено въз основа на достиженията на правото от Шенген и неговите процедури. България и Румъния трябва да могат да разчитат на солидарност и справедливост от страна на техните партньори в ЕС", заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, цитиран от БТА.

Не бе подложено на гласуване предложението, според което "в момента е крайно неподходящо" София и Букурещ да бъдат приети в шенгенското пространство. Евродепутатите бяха категорични, че държавите-членки не трябва да дават превес на националния популизъм.

"Двете страни изцяло са преформулирали и реорганизирали своите системи за интегрирано управление на границите, като са инвестирали значителни средства в своите правоприлагащи органи и видимо са укрепили институционалната и правната си рамка", се подчертава в резолюцията.

Приетата днес резолюция бе предложена от депутати от групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, на Алианса на либералите и демократите, на Зелените, на обединената левица. Българските депутати, участвали пряко в изготвянето на резолюцията, са Андрей Ковачев, Мария Неделчева, Илияна Йотова, Филиз Хюсменова, Станимир Илчев, Метин Казак.

На 22 септември Съветът по правосъдие и вътрешните работи отложи гласуването за влизането на двете страни заради опозицията на Холандия и Финландия. Те изтъкнаха проблемите с корупцията, поставиха под въпрос устойчивостта на съдебните реформи и изразиха съмнения за способността за опазване на външните граници на ЕС.

Днес 13-те финландски евродепутати се разделиха в гласуването на резолюцията. Шестима я подкрепиха, петима гласуваха „против”, а двама се въздържаха, съобщи финландският вестник „Хелзингин саномат", цитиран от "Фокус".

Министърът на външните работи Николай Младенов приветства втората резолюция на ЕП, съобщиха от министерството. Той изразява очакването си Европейският съвет на заседанието си по-късно този месец (на 23-и) да вземе решение за приемане на двете страни в Шенгенското пространство без по-нататъшно
забавяне, на основата на достиженията на правото и процедурите от Шенген.