Западните Балкани имат ясна европейска перспектива и може да разчитат на Европейския парламент да ги подкрепи в този процес, но топката е в техния двор, заявил Таяни пред портала European Western Balkans преди официалното си посещение в Сърбия.

Той подчертал, че значителен напредък е необходим в области като върховенството на закона, правосъдие и основни права в Черна гора и Сърбия, и смята, че тези две страни могат да бъдат готови за присъединяване до 2025 г., предаде БТА.

Борисов: Балканите са на Европа, да не ги дадем на друг

Преди дни Испания излезе със становище, че в Стратегията за разширяване на Западните Балкани, която се подготвя от Европейската комисия, няма място за Косово. Така Мадрид предизвика истински смут в Прищина, но и в Брюксел, чиито официални лица започнаха да обясняват, че стратегията покрива целия регион и целите Западни Балкани имат европейска перспектива, пише белградският вестник "Политика".

Според информации от дипломатически източници в Брюксел Испания този път е имала много твърда позиция, когато става въпрос за политиката на разширяване, т.е. за възможността за интеграция на Косово в ЕС. Неофициално Европейската комисия е изпратила в Мадрид свой високопоставен представител, за да може да се стигне до компромисно решение, пише "Политика".